Otvoren edukacijski gastronomski centar Istre

Renato Krulčić, Valter Flego, Darko Lorencin i Graciano Prekalj otvorili su gastronomski centar
Renato Krulčić, Valter Flego, Darko Lorencin i Graciano Prekalj otvorili su gastronomski centar

Ministar turizma Darko Lorencin, uz asistenciju istarskog župana Valtera Flega, i pazinskog gradonačelnika Renata Krulčića, rezanjem vrpce otvorio je edukacijski gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina.

Ovaj centar izgrađen je i opremljen sredstvima iz međunarodnog projekta Key Q, a projekt je s partnerima iz Italije i Bosne i Hercegovine provodila Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI). Glavni sadržaj projekta bila je razmjena profesora i učenika ugostiteljskih škola, i uzajamno upoznavanje s nacionalnim i regionalnim gastronomijama i tipičnim proizvodima.

Centar na Gortanovom brijegu će ubuduće služiti isto takvim edukacijama, s naglaskom na pripremi namirnica i jela od mesa istarskih autohtonih pasmina (istarskog goveda, magarca, koze i ovce) te tjestenine i sira.

Svečanom otvorenju prisustvovali su projektni partneri iz Italije i Bosne i Hercegovine te uzvanici koji su pristigli sa svečane sjednice pazinskog gradskog Vijeća. Svi oni su posluženi delicijama pripremljenim u prvom radnom danu novootvorene edukacijske kuhinje na Gortanovom brijegu, gdje će se educirati učenici ugostiteljskih i turističkih škola te usavršavati profesionalni kuhari.

Također, polagat će se licence za pripravu pojedinih specifičnih istarskih jela, a u planu su i kulinarski tečajevi za građanstvo i turiste. (D. ŠIŠOVIĆ, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter