Otvoren Centar nematerijalne kulture Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sinoc je u Picnu svecano otvoren CENKI - Centar nematerijalne kulture Istre. Njegova vrata simbolicki je otkljucala Antonjeta Benic, najstarija Picanka, u pratnji župana Ivana Jakovcica.

U CENKI-ju ce posjetitelju biti dostupne informacije o istarskim dijalektima, nacinima pjevanja, tehnologiji izrade svakodnevnih predmeta, pricama i legendama te o svemu onom što cini neopipljivu, nematerijalnu kulturnu baštinu.

Centar je smješten u obnovljenom dijelu Baronove palace, u zgradi koja je još pocetkom godine bila ruševina. U njenu rekonstrukciju i opremanje Županija je uložila 500 tisuca kuna, Opcina 250 tisuca, Ministarstvo kulture 70 tisuca, a Udruga Picanaca Trnoplesara donirala je 30 tisuca kuna.

- Ovo je mjesto gdje cemo trajno pohraniti našu nematerijalnu baštinu, ali i gdje ce se održavati manifestacije koje ce je velicati. Sretan sam i ponosan što smo je povjerili Picancima jer sam siguran da ce je oni kao ponosni Istrijani znati ocuvati, kazao je župan Jakovcic na otvorenju.

O znacaju ove ustanove za Pican govorili su nacelnik Ivan Frankovic, ravnateljica Etnloškog muzeja Istre Lidija Nikocevic, procelnik Konzervatorskog odjela u Puli Zoran Gljivarac, ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu Tvrtko Zebec te Anton Glavac, predsjednik Trnplesara. Uvodu priredbu, koncert istarskih sviraca i pjevaca, vodio je Noel Šuran. (R. S.)


Podijeli: Facebook Twiter