Otvoren Bejahad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Mir, tolerancija i suživot, stoljecima su bili geslo Židova s podrucja bivše Jugoslavije. Zbog toga ste dobrodošli i u Opatiju, i na Kvarner - gdje je kolijevka hrvatske pismenosti", rekao je Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije i izaslanik predsjednika Stjepana Mesica, otvarajuci sinoc židovsku kulturnu scenu Bejahad, koja se treci put održava u Opatiji.

"Upravo smo dogovorili i Bejahad 2010. godine", rekao je gradonacelnik Opatije Ivo Dujmic, istaknuvši da je Opatija od davnina bila mjesto susreta razlicitih kultura, a jednotjedni programi Bejahada (koji znaci "zajedno") upucuju na nove kontakte i programe, dragocjene za ovu sredinu, dodao je.

U ime židovskih zajednica sudionicima se obratio istaknuti sarajevski Židov, danas veleposlanik Bosne i Hercegovine u Švicarskoj, Jakob Finci, te David Albahari, poznati beogradski književnik, danas gradanin Kanade, a koji je izmedu ostalog rekao da je Bejahad svjetionik, koji je pogotovo u olujnim vremenima bio spas za Židove s ovih prostora.

Pozdravne govore objedinilo je izlaganje osnivaca Bejahada dr. Vladimira Šalamona, koji je rezimirao desetak godina kontinuiranog okupljanja Židova s prostora bivše Jugoslavije, koji su se i nakon raspada zajednicke zemlje nastavili okupljati.

Sudionici Bejahada pogledali su polusatni film o povijesti manifestacije te nastup sarajevske umjetnice koja živi u Washingotnu - Flory Jagode. Bejahad je i ove godine okupio pripadnike židovskih zajednica Zagreba, Sarajeva, Beograda, Novog Sada, ali onih koji žive u Sloveniji, diljem Europe i svijeta. Medu njima se našao i rabin David Goldwaser, ali i Predrag Matvejevic, Abdulah Sidran, Zvonko Makovic, Goranka Murtic, Fedor Džamonja, Sead Muhamedagic.


Podijeli: Facebook Twiter