Otvoren 9. festival bošnjačke kulture u Istri

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Uz promociju knjiga bosanskohercegovačkih autora i zvuke sevdalinke, u prostorima Doma hrvatskih branitelja u petak je i službeno otvoren 9. Festival bošnjačke kulture u Istri koji će i ove godine diljem istarskih gradova i općina okupiti brojne štovatelje i ljubitelje bošnjačke kulture.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić rekao da će festival okupiti više od stotinjak izvođača iz brojnih kulturno-umjetničkih i folklornih društava, a dašak bosanske kulture dat će i gosti diljem Hrvatske. Pršić je kazao da im je posebna čast gostovanje bosanskohercegovačkih autora Slavka Kukića profesora na Sveučilištu u Mostaru te sarajevskog sociologa i filozofa Esada Bajtala koji su na otvaranju festivala održali promociju knjiga, a svojim je dolaskom festival podržao i direktor Nacionalne galerije BiH "Collegium Artisticum" Strajo Krsmanović.

-Ovo je deveti festival bošnjačke kulture koji se održava pod nazivom "Teferič u Europi" što bi značilo veselje u druženju i zajedništvu, budući da nam je svima u ovim kriznim vremenima  potrebno malo veselja i opuštanja. Želja nam je da festival preraste u tradiciju s ciljem očuvanja naše kulturne baštine, njegovanja tradicije i običaja ali i druženje i promicanje bošnjačkog identiteta, kazao je na otvaranju Pršić i dodao da je želja građanima Istre predstaviti Bosnu i Hercegovinu u kontekstu cjeline koji je tvrdi, već pomalo zaboravljen ali ne i izgubljen.  

Autor knjige "Neofašizam u etno fraku" prof. dr. sc. Esad Bajtal tom je prigodom kazao da svi koji prate gibanja na ovim prostorima, mogu razumjeti što je iz naslova želio poručiti.  Kako je kazao "moderni fašizam nije fašizam crnih košulja i kukastih križeva te da takav novi "ušminkani" neofašizam dolazi softificiran u svom civilnom odjelu, odnosno u etno fraku".

-Sve napreduje na ovoj planeti pa time i fašističke doktrine koje je sve teže prepoznati jer se služe manipulacijama. Tom sistemu potpomažu i religijske zajednice pa danas imamo situaciju da su na našim prostorima religije izdale vjeru. Neofašizam je doslovno upropastio BiH, koja danas ima najmanju kupovnu moć u Evropi, a prema nekim stranim istraživanjima spada među 13 najjadnijih zemalja u svijetu.

- Političari i etno samodršci te samozvani čuvari vitalnog nacionalnog interesa su među najskuplje plaćenima u Evropi, a istovremeno u BiH imamo 550 tisuća nezaposlenih i čak 50 posto građana koji žive na granici siromaštva. Više od 70 posto mladih želi napustiti zemlju jer ne vidi perspektivu, kazao je Bajtal i dodao "da u isto vrijeme s najskupljim političarima i svom bijedom uz narodne i pučke kuhinje, Bosna danas ima 90 multimilijunera koji su "teški" devet milijardi dolara a nitko ne zna niti njihova imena niti kako su to bogatstvo stekli".

U svojoj knjizi kolumni "Lopovluk u ime naroda" mostarski profesor Slavko Kukić problematizira o stvarima o kojima i drugi misle, ali šute. Sam autor kaže da se bavi temama koje upućuju na kriminal i korupciju političke klase koja je izmrežena kriminogenim skupinama ali "lopovluk u ime naroda", kaže Kukić ne obuhvaća samo sklonost kriminalu i korupciji političkih elita, nego i sklonost naglašenoj političkoj manipulaciji, laganju vlastitog naroda za čije se glasove političari bore.

Cijeli je program moderirao Igor Galo, a prisutni su imali priliku uživati uz mladu talentiranu jazz izvođačicu Jasminu Makota koja je oduševila izvedbama sevdalinki. Završnica festivala održati će se 14.lipnja ponovno u Puli, u Domu hrvatskih branitelja. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter