Otvoren 9. Antifa, oduševili Go Go Wrighters

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

U MP Hacklabu u Rojcu izložbom i filmskim projekcijama započeo je deveti Antifa festival. Izložbom fotografija predstavio se karlovački festival nezavisne kulture Nepokoreni grad, a velikim transparentom iznad glavne prostorije Hacklaba i neizostavni Bukanojz. Ovaj put on bijelim slovima na crnoj pozadini poručuje "La liberta' e partecipazione" odnosno "Sloboda i sudjelovanje".

U manjoj prostoriji prikazivali su se filmovi nastali u sklopu Pulske filmske tvornice, a u nastavku večeri o Augustu Boalu i estetici potlačenog govorio je dramski pedagog Aleksandar Bančić, na čijem se predavanju sakupilo i nešto ljudi.

Najviše zanimanja sinoć su izazvali Go Go Wrighters za čiju se predstavu "Put (IT) in" u prostoriji kazališta Dr. INAT već petnaestak minuta prije početka tražila stolica više. Oni koji su došli očekujući malo smijeha i zabave to su i dobili, no bilo je tu i više od toga jer je ova mlada kazališna družina složila priču kojoj se može pristupiti "na prvu loptu", a i ne mora.

Radi se o više duhovitih i ironičnih skečeva u kojima se bave nekim još uvijek aktualnim događajima poput Pussy Riota, ali i na svoj način rekonstruiraju sukob  profesora i Roma u jednoj pulskoj mesnici. Profesor ovdje ulazi u mesnicu u boksačkim gaćama, praćen muzikom iz filma "Rocky", i obračunava se s Romima jer ih očito smatra manje vrijednima iako Romkinja u jednom trenutku ispravlja njegov krivi govor, premda ni profesor nije prikazan crno-bijelo kao stopostotni negativac.

Ima u ovoj predstavi i članova Ku Klux Klana koji ulaze na scenu uz muziku "Nosi mi se bijela boja", dok jedan takav lik u dugačkoj bijeloj halji i špicastoj kapuljači sjedi među publikom još prije nego predstava krene, čime se sugerira da su ovakvi rasisti i ljudi puni predrasuda već odavno postali dio društva. Na kraju će se pojaviti i Vladimir Putin s obzirom na to da je naziv predstave, između ostalog, igra riječi s njegovim prezimenom.

Nakon njega na scenu stupaju Pussy Riot koje nakon energičnog nastupa anketiraju publiku što misli o diskriminaciji ili što su jeli. To snimaju kamerom te onda prikazuju na velikom platnu. Da je publika dio same predstave vidi se od samog početka kada joj se obraća nervozni redatelj koji nešto režira. On se publici obraća kao statistima.

Potom dva prijatelja sjede u parku, piju i razmišljaju kamo bi otišli, pa im na pamet pada i Antifa koji je upravo otvoren u Rojcu, ali se jednom ideja ne sviđa jer tamo su "komunjare" te shvaćaju da nisu sami u parku te počinju komentirati likove kojima su okruženi, a koji se, ako je vjerovati ovoj dvojici s klupe, nalaze među publikom. Na početku vidimo i GoGo Wrighterse, kao takve, koji u kratkom filmu diskutiraju kako će napraviti upravo ovu predstavu.

Go Go Wrighterse čine Andrea Gajger, Božidar Cvenček, Iris Mošnja, Srđan Kušljić, Mia Levak, Monika Židov i Vedrana Štefančić koji su cijelu predstavu osmislili i režirali. Scenografiju i kostime je uredila Eva Čakić, za rasvjetu se pobrinuo Elvis Butković, a za video Nikola Racan. (Mladen RADIĆ, snimili Manuel ANGELINI i Andreas KANCELAR)

 


Podijeli: Facebook Twiter