Otvoren 7. Sajam sporta i utrka "100 milja Istre"

(T. GRGIĆ)
(T. GRGIĆ)

Na platou ispred umaške školske sportske dvorane danas je svečano otvoren sedmi Sajam sporta i peto izdanje ultratrail utrke ''100 milja Istre''.

- Grad Umag je nedavno okićen prestižnom titulom ''Europski grad sporta 2018.'' od strane europske neprofitne organizacije ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu. To je zasluga, prije svega, svih onih ljudi koji u sjeni rade svoj posao i koji su doprinijeli tome da se danas možemo pohvaliti tom činjenicom i nastaviti tim putem da ostanemo grad sporta svaki dan, 365 dana u godini. Želim prije svega čestitati svima koji su u svoje živote ugradili sport kao životno opredjeljenje, jer sport čini dio zdrave zajednice, dio je kulture jednog društva, pomaže u izgradnji karaktera, ljudskih vrijednosti, socijalizacije, spremnosti na borbu i pobjedu, ali i spremnosti na prihvaćanje poraza. Sport je životno opredjeljenje zdrave i pozitivne sredine kakav želimo da bude i grad Umag - kazao je gradonačelnik Vili Bassanese.

Do nedjelje će Umag biti centar sportskih zbivanja i promocije sporta gdje će se profesionalci, rekreativci i svi ljubitelji sporta i aktivnog odmora naći na jednom mjestu. Inače, umaški je Sajam sporta jedini takvog tipa u Hrvatskoj i široj regiji te predstavlja tip manifestacije u kojem se isprepliću sport i turizam. Sportovi predstavljeni na sajmu su mnogobrojni, od košarke, nogometa, odbojke, rukometa, biciklizma, golfa, streljaštva, jedrenja, surfanja i drugih aktivnosti. Tom će se prilikom posjetitelji moći okušati u raznim sportskim disciplinama, a pored prezentacija i demonstracija, tu se nalaze i brojni izlagači s raznim novostima u segmentu outdoor sportske opreme i preparata.

- Sajam postaje polako i međunarodni, s obzirom da nisu prisutni samo izlagači iz Hrvatske, već i iz susjednih zemalja. Vjerujem da će u predstojećih nekoliko dana svatko pronaći nešto za sebe, zabaviti se i rekreirati - rekao je direktor Sajma sporta Aleksandar Petković.

Manifestacija obuhvaća i utrku ''100 milja Istre''. Riječ je o četiri utrke koje startaju u Labinu (100 milja), Lovranu (108 km), Buzetu (69 km) i Motovunu (42 km), a koje završavaju na zapadnoj obali Poluotoka, u Umagu. Pored navedenog, organizatori su i ove godine osigurali dječju utrku "Ledo 1 milja Istre".

- Veliki je to logistički zahtjev, imamo 350 volontera iz sedam zemalja, na što smo veoma ponosni. Samih će natjecatelja pak biti ukupno 1300 i to iz 37 zemalja svijeta. Pozivam vas da u subotu i nedjelju dođete na stazu te da podržite i bodrite natjecatelje - kazao je direktor utrke Alen Paliska.

Manifestaciju organizira Grad Umag, Turistička zajednica grada Umaga, Sportska zajednica grada Umaga, Sport Box i Sportsko rekreativni klub Alba. (Tea GRGIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter