Otvoren 7. Artexchange - istarski sajam umjetnina

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

U bivšoj Tvornici duhana Rovinj, jučer je otvoren 7. Artexchange - Istarski sajam umjetnina. Tijekom ove trodnevne manifestacije u Rovinju se predstavlja 14 galerija iz Bosne i Hercegove, Slovenije i Hrvatske s djelima više od 80 umjetnika. Velika izložba uključuje skulpture, slike i fotografije, a može se razgledati još danas i sutra.

U ime organizatora Sajma, pozdravne riječi prisutnima uputila je Dubravka Svetilčić, ravnateljica rovinjskog Pučkog otvorenog učilišta, zahvalivši sponzorima na financijskoj podršci bez koje ne bi ni bilo Sajma umjetnina. No, istaknula je i da je manjak novaca, najveći razlog ne održavanja popratnih programa koji su se odvijali tijekom prijašnjih godina. Ove su godine izostali i privatni kolekcionari. Govoreći o Sajmu, Svetličić je istaknula da je njegov cilj pokrenuti tržište umjetninama, a da bi se u tome i uspjelo potrebna je ozbiljna zakonska regulativa, odnosno poseban zakon (lex specialis) koji bi regulirao prodaju umjetnina.

No, da problem nije samo u manjku kvalitetnog zakona, primijetio je i Mladen Lučić, kustos Muzeja suvremene umjetnosti Istre, partnera Sajma, zahvalivši se autorima (posebno  Rovinjcima) čije su umjetnine sastavni dio Sajma, a kojih ni jučer na svečanosti otvaranja, izuzev obitelji Brajnović, nije bilo.

- To govori o mnogočemu, prvenstveno o onome čega danas nema, a to je zajedništvo, rekao je Mladen Lučić.

Osvrnuo se i na činjenicu, da se na Sajmu umjetnina tijekom protekle tri godine nije prodao ni jedan rad, a razlog tomu, između ostalog, pripisuje i nedostatku zakonske regulative koji bi regulirao prodaju umjetnina.

- Prošle smo godine ušli u Europsku uniju, a tamo se zakoni i pitanja prodaje umjetnina doista razlikuju od prodaje stanova, turističkih angažmana i sladoleda. Štoviše, kupci umjetnina, bili pravne ili fizičke osobe, za takvu kupovinu dobivaju porezne olakšice. Zato u tim zemljama postoje i respektabilni muzeji suvremene umjetnosti, kao što živi i tržište umjetnina koje je između ostalog dokaz civiliziranog društva i kulturnog prestiža. Mi toga nemamo a ako se ovako nastavi nećemo ni imati. Sami sebe stavljamo u geto kulturne izoliranosti te stameno i ponosno ostajemo na čvrstim pozicijama provincije, između ostalog, u predgovoru pratećeg kataloga, piše i upozorava Lučić.

Ipak, da postoji svijetlo na kraju tunela je i njegova izjava u kojoj kaže da će Art Exchange o(p)stati, ali zasigurno u drugom obliku i formi, a o kojoj će u konačnici morati odlučiti njegovi glavni akteri Sajma - autori i galeristi.

Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu Istarske županije, na svečanom je otvorenju obećao daljnju financijsku potporu Sajmu te istaknuo da će, bude li potrebe i želje, kroz županijske službe dati  stručnu pomoć kod stvaranja okvira za prijedlog nove regulative zakona za prodaju umjetnina.


Podijeli: Facebook Twiter