Otvoren 6. Subversive Film Festival

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istočnoeuropskom premijerom konceptualnog dokumentarca "Pervetitov vodič kroz ideologiju" britanske redateljice Sophije Fiennes, počeo je sinoć u kinu Europa filmski dio Subversive Festival na kojemu će se do 18. svibnja na više zagrebačkih lokacija propitivati društveni otpori i politički angažman.

U petnaest dana filmsko-teorijskog Subversive Festivala, od 4. do 18. svibnja, kina Europa i Grič te Zagrebačko kazalište mladih okupit će najvažnije aktere umjetničke, teorijske i aktivističke scene iz regije i čitavog svijeta, uvodno su, u najavi dvotjedne manifestacije, istaknuli domaćini - direktor produkcije Nikola Devčić te direktori Subversive Foruma Srećko Horvat i Igor Štiks. Publiku je pozdravila i redateljica sinoć prikazanog filma Sophie Fiennes, koja je ove godine gošća festivala.

U ime Ministarstva kulture festival je otvorio pomoćnik ministrice Vladimir Stojsavljević, istaknuvši važnost takve manifestacije nakon "svih brutalnosti proživljenih na ovim prostorima od rata do procjena vrijednosti mozga na dvije marke".

Filmski program na temu "utopija demokracije" imat će ove godine i natjecateljski dio, a u tjedan dana prikazat će pedesetak filmova. Nagrada "Wild Dreamer" bit će dodijeljena 12. svibnja, na zatvaranju filmskog dijela festivala, i to u četiri sekcije: za najbolji igrani film, dokumentarni film, nagrada publike te za životno djelo, koja će ove godine biti uručena američkom oskarovcu Oliveru Stoneu, također gostu festivala.  

Stone će sudjelovati i na okruglom stolu na kojemu će govoriti o svom političkom angažmanu. Najavljena je i premijera njegova dokumentarnog serijala "Neispričana povijest Sjedinjenih Država". 

Teorijski dio dovodi više od 300 gostiju, sudionika Balkanskog foruma, Subversive foruma i Joint Social Conferencea. Oni će od 7. do 18. svibnja kroz niz panela, predavanja i debata osmisliti koncept suvremene Europe na temeljima slobodne razmjene znanja, jednakosti i ravnopravnosti, na pravednoj raspodjeli bogatstva i zajedničkoj brizi za javna dobra. 

Tradicionalno, Subversive Festival prati velik interes, pa se i za otvorenje tražila karta više, a zbog dupkom ispunjenog gledališta, dio publike film je pogledao stojeći u prolazima i sjedeći na podu.  

S obzirom na tematiku festivala, smijeh je izazvala reklama Peugeota emitirana prije početka programa, što je Srećko Horvat pokušao objasniti nuždom da se "u propitivanju sustava koriste i neka sredstva samoga sustava". U suprotnom, istaknuo je, bilo bi nemoguće ugostiti sve najavljene sudionike, među kojima su i potpredsjednik Bolivije Alvaro G. Linera, zdravstvena aktivistkinja Alida Guevara, vođe grčke ljevičarske oporbe Alexis Tsipras te feministkinja Silvia Federici.

Od popratnih programa najavljen je Sajam subverzivne književnosti koji tematizira značaj angažirane književnosti u novim društvenopolitičkim uvjetima.

Sva predavanja i okrugli stolovi u kinu Europa bit će simultano prevođeni na hrvatski jezik. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter