Otvoren 6. Poreč Dox – međunarodni festival dokumentarnog filma

Sotvaranja Poreč Doxa - Vladimir Torbica, Nadia Štifanić Dobrilović, Elio Štifanić i Đelo Hadžiselimović (T. K.)
Sotvaranja Poreč Doxa - Vladimir Torbica, Nadia Štifanić Dobrilović, Elio Štifanić i Đelo Hadžiselimović (T. K.)

Međunarodni festival dokumentarnog filma 6. Poreč Dox preksinoć je službeno počeo filmom o slavnom glumcu Marlonu Brandu, a prije toga kratkim ceremonijalom festival su otvorili pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Poreč Elio Štifanić i selektor Poreč Doxa Đelo Hadžiselimović. Poručili su da će u programu koji obiluje domaćim i stranim 
ostvarenjima, svatko pronaći nešto za sebe, među kojima se ističe hrvatska premijera švedskog filma "Kako postati Zlatan/Becoming Zlatan?" o nogometašu Zlatanu Ibrahimoviću, u četvrtak u 20 sati.
 
- Poreč Dox je izuzetan događaj u ovo doba godine, a ne bi ga bilo bez velikog truda i entuzijazma djelatnika u Pučkog otvorenog učilišta Poreč, koji ga organiziraju, kazala je Nadia Štifanić Dobrilović, dodavši da dokumentarci, kojih na programu ima zaista mnogo, imaju posebnu draž.
 
Elio Štifanić je kazao da su poradili na kvaliteti programa koji osim filmskih ostvarenja sadrži radionice produkcije filma, organizirane školske matineje, AfterDox partyje u kafiću Corner svake večeri, te druženja s redateljima i drugim zanimljivim gostima koje će i ove godine kao moderator voditi veliki prijatelj porečkog festivala - Đelo Hadžiselimović. On je, pak, poručio da je ponuda filmova izvanredna, najbolja do sada, te da ima dokumentaraca za sve ukuse.
 
Nakon otvaranja prvi na programu 6. Poreč Doxa bio je za publiku vrlo atraktivan film "Poslušaj me, Marlon/Listen to me Marlon", britanskog redatelja Stevana Rileya koji je prikazao isječak iz života tog poznatog glumca, buntovnika, karizmatičnog i kontroverznog zavodnika koji slavu nikada nije želio. Uslijedio je bosansko-hercegovački film "Ja mogu da govorim" Mirze Skenderagića o mladiću koji odlazi logopedu i počne liječiti svoju govornu manu 
mucanja.
 
U kasnijem terminu održava se Off program - ciklus autora "Tornaj se doma/Torna casa" kroz koji Učilište kani predstaviti ostvarenja domaćih autora koji karijere grade izvan našega grada. Prvi je preksinoć bio nagrađivani dokumentarac "Na plaži" redatelja, multimedijskog umjetnika Gorana Škofića, koji je zajedno s Jasnom Žmak potpisao i scenarij. U samo jednom kadru plaže, Škofić donosi prikaz slike društva kroz skupinu ljudi sa svojim svakodnevnim radnjama, uređajima i pomagalima. 
 
Danas u 18 sati u Off programu prikazat će se radovi polaznika vikend radionica produkcije filma na temu "Na filmu ribari - riba na filmu". Nakon toga predstavit će se u foajeu kina pilot projekt "More od malih nogu" u organizaciji udruge LAGUR "Istarski švoj" koji ima za cilj promicati uporabu svježe lokalne ribe i drugih morskih bića u jaslicama, vrtićima i osnovnim školama. Degustirat će se morske delicije koje će pripremiti polaznici Srednje ugostiteljske škole Antuna Štifanića Poreč.
 
U 20.30 sati slijedi američki dokumentarac redatelja Matthewa Heinemana "Zemlja kartela/Cartel land" koji se bavi ratom protiv droge duž meksičko-američke granice koji svake godine ubire sve više žrtava. Heineman prodire duboko u mračan svijet organiziranog kriminala, prikazuje maskirane likove kako proizvode metamfetamin, luđačke pucnjave i privatni život samoproglašenih boraca za zakon. Njihov je cilj borba protiv kriminala, no u žaru bitke moral se gubi, a tanka linija između dobra i zla nije uvijek najjasnija. (T. KOCIJANČIĆ)
 
 
 
 
 


Podijeli: Facebook Twiter