Otvoren 5. barbanski obrtnički sajam

I ove godine na barbanskom sajmu naglasak na ženama poduzetnicama (P. SOFTIĆ)
I ove godine na barbanskom sajmu naglasak na ženama poduzetnicama (P. SOFTIĆ)

Malom svečanošću i prigodnim, motivirajućim govorima predstavnika Općine Barban, Istarske županije, Hrvatske gospodarske komore i Obrtničke komore danas je otvoren 5. barbanski obrtnički sajam. Svoje proizvode izlaže 30-ak malih i srednjih obrtnika i poduzetnika iz cijele.

- Iako smo pozive poslali na 200 adresa, a odazvao se tek manji broj obrtnika i poduzetnika, zadovoljni smo jer ipak svake godine bilježimo sve veći broj sudionika. Očito neki još uvijek nisu shvatili prednosti izlaganja svojih proizvoda i usluga na sajmovima, a upravo naš sajam daje šansu onima koji si ne mogu priuštiti skupo sudjelovanje na velikim sajmovima. Danas možda više nego ikad treba truda i požrtvovnosti u radu, a ne "stati doma", jer se tako ne izlazi iz krize, rekao je načelnik općine Barban Denis Kontošić te poželio sudionicima sajma uspješnu prodaju i sklapanje poslova.

I ove je godine barbanski sajam stavio naglasak na žene poduzetnice koje, kako je ustrvdila Alida Perkov, predsjednica BPW-a, prvog hrvatskog kluba žena, još uvijek čine tek jednu trećinu osoba koje u svom vlasništvu imaju poduzeće ili OPG. Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK-a Pula, pohvalila je sve poduzetnike i općinsko vodstvo za napore koje su učinili do sada da bi pokrenuli proizvodnju u barbanskoj poduzetničkoj zoni Krvavci.

- Smatramo da moramo poduprijeti svakoga, i OPG-ove, i obrte i zanate, i ponekog slobodnog umjetnika, jer će oni, a posebice žene, uz našu i podršku Županije jednog dana moći postati pravi poduzetnici. Posebno se ovom prilikom zahvaljujem A.B.S.-u, poduzeću IZO i Barbancommerceu što su primjer društveno odgovornog poslovanja jer redovno i pošteno plaćaju svoje obveze i  radnike, rekla je Jaklin Majetić.

Načelnik Denis Kontošić uručio je zahvalnice prisutnim predstavnicima institucija koje već godinama podupiru sajam, a zatim je Alen Damijanić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, proglasio sajam otvorenim. U šatoru pokraj stare osnovne škole mogu se tako razgledati i kupiti razni proizvodi domaćih obrtnika te sklopiti poslovni kontakti.

Na sajmu će se naći za svakoga ponešto, od tiskarskih usluga tiskare Grafika Režanci, preko izrade proizvoda od plastike i metala obrta Feroplast Ćurić, do PVC i alu stolarije A.B.S.-a i De Contea ili proizvoda Vibrobetona. Svoj štand s atraktivnim majicama i platnenim torbama "za špežu", uz već tradicionalnu izradu radnih odijela i narodnih nošnji, ima i Tekop Nova, a tu su i vjerne replike nekad tradicionalnih naušnica iz raznih krajeva Istre koje izrađuje i prodaje Claudia zlato. (Piše Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter