Otvoren 5. Artexchange

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Akademski kipar Mate Cvrljak otvorio je u prostorima nekadašnje tvornice duhana peti Artexchange, istarski sajam umjetnina. Župan Ivan Jakovcic je na otvorenju zahvalio galeristima bez kojih se sajam ne bi održavao te ih je pozvao da ne odustanu zbog aktualne krize. Najavio je da ce se sajam nastaviti u srpnju i kolovozu te se ukljuciti u turisticku ponudu.

Prisutne je pozdravila Dubravka Svetlicic, ravnateljica rovinjskog Puckog otvorenog ucilišta. Posebno se zahvalila izvršnom producentu Muzeju suvremene umjetnosti Istre i pokroviteljima Istarskoj županiji, Gradu Rovinju, Adris grupi, Maistri i Eurotradeu, bez kojih se sajam ne bi mogao održati. Pozdrav galeristima i publici uputio je zamjenik gradonacelnika William Uljanic, a kao i svake godine na otvaranje je iz Umaga dotrcala umaška galeristica Slavica Marin.



Potom je otvorena izložba "Aktovi zbirke Hanžekovic". Tom je prigodom vlasnik najvece privatne hrvatske zbirke umjetnina poznati odvjetnik Marijan Hanžekovic rekao da je rastao sa slikama jer mu je djed bio mecena najboljih hrvatskih slikara. Djedova je kolekcija vecim dijelom nestala u ratu, a on je nastavio sa stvaranjem nove zbirke, ciji je dio izložen u Rovinju. Po njegovu mišljenju, kolekcije slika ne smiju biti zatvorene, vec se moraju izlagati da u njima uživaju ljubitelji umjetnosti.

Autor postava je kustosica zbirke Leila Mehulic. U popratnom opisu izložbe Mehulic je napisala da ženski aktovi Hanžekoviceve zbirke predstavljaju širok repertoar odnosa muških autora prema ženskom modelu. Na izložbi se mogu vidjeti i djela iz vremena kada je golo muško tijelo bilo simbol duhovnosti, a žensko žudnje.

Na sajmu su svoje zbirke izložili galerije CVU Batana i Heptagon iz Rovinja, Alvona iz Labina, Marin iz Umaga, Contra iz Kopra, Cvajner, Milotic i Makina iz Pule, Kopart i SIZ iz Rijeke, Kranjcar i Laval Nugent iz Zagreba, Lang iz Samobora, Obalne galerije iz Pirana, galerije Plevnik - Kronkowska iz Celja, Zlati Ajngel iz Varaždina i Žula iz Maribora. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter