Otvoren 44. susret "Naš kanat je lip"

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Tradicionalnim zajedničkim pjevanjem Krasne zemlje svih sudionika manifestacije, na stubištu ispred porečkog Pučkog otvorenog učilišta započeo je u petak 44. susret amaterskih zborova "Naš kanat je lip". Zajednička pjesma bila je ujedno pozivnica publici da se pridruži manifestaciji lakih nota koja se održala u Istarskoj sabornici, nekadašnjoj franjevačkoj gotičkoj crkvi iz 13. stoljeća čiji je interijer po akustičnim svojstvima kao stvoren za ovakve manifestacije. Kada se kaže Istarska sabornica, tada neminovno misli idu prema Kantu, ovo je mjesto gdje je Kanat započeo, ovo je mjesto gdje se izvodi prva večer Kanta, i ovo je mjesto u koje svi zborovi silno žele doći kako bi se mogli predstaviti publici.

Akustika i sam prostor su pravi biser, kazala je porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović na samom otvorenju naglasivši važnost festivala u očuvanju čakavskog narječja istarsko-kvarnerskog raja. "Kanat je jako bitan za nas, jer razvija istarsku kulturu, glazbu, stvaralaštvo i ljestvicu. Kroz sve te godine Kanat je postao naš prijatelj kojeg moramo čuvati", kazao je ravnatelj POU-a Elio Štifanić poručivši publici "nemojte se bojati ostati bez daha".

- Naš kanat je lip je manifestacija koja njeguje istarsku pjesmu, čakavsku riječ, istarsko-primorski melos, koji je dio kulturne baštine naroda koji vjekovima žive na ovim prostorima, kazala je istarska dožupanica Giuseppina Rajko službeno otvorivši festival, dok je u predsjednica organizacijskog odbora Đeni Dekleva Radaković kazala da će u tri glazbenih večeri u Poreču nastupiti 25 zborova. Sam susret su otvorili domaćini, porečki mješoviti pjevački zbor "Joakim Rakovac" pod ravnanjem dirigentice Đeni Dekleva Radaković, koji su za svoju domaću publiku pripremili pučku pjesmu "Draga nam je Istra" u obradi Ivana Matetića Ronjgova, "Bilo vavek veselo" u obradi Dekleve Radaković i "Bokaletu" Josipa Kaplana.

Uslijedio je mješoviti pjevački zbor "Sklad" iz Bakra kojeg vodi dirigentica Nina Simčić, a izveli su Kaplanovu "Zvoni pjesmu", Njirićev "10 muk" i Prašeljevu "Briškulu", dok je riječka vokalna skupina "Lira" odabrala Dešićevu "Zdravicu", pučku "Dobrinj je bili grad" i Okmacinu "Pastiricu". Lora Pavletić vodila je ročki mješoviti pjevački zbor ŽKUD "Renato Pernić", a predstavili su se Zlatićevom "Svatovskom" i Rašanovim "Istarskim plesom". Vrsarski ženski pjevački zbor "Mendule" kojeg vodi Tomo Njegovan izveo je Krajcarovo "Pramaliće", "Balun" i "Brkicu", a buzetski mješoviti pjevački zbor "Sokol" Kaplanove "Besedi drage" i "Mati" Dekleve Radaković. Labinski mješoviti pjevački zbor "Giuseppina Martinuzzi" pod ravnanjem Nerine Ševerlice Bolfan izveo je također Prašeljevu "Briškulu", ali i tršćansku pučku pjesmu "Molighe 'l fil che 'l svoli", dok je mješoviti pjevački zbor Filozofskog fakulteta u Rijeci pod ravnanjem Frane Frlete izveo Kaplanovu "Sunce na Kvarnere", Gervaisovu "Bilo vavek veselo" i Frletinu "Kanat od mladosti".

Na kraju programu nastupio je pulski mješoviti pjevački zbor "Cantus PoPuli" kojim ravna Tatjana Merkl, a izveli su njene pjesme "Stari malin" i praizvedbu "Uspvanka za Mariju", kao i istarsku pučku pjesmu "Ne zna Tone ča Tonina ima". Voditelj programa 44. susreta "Naš kanat je lip" bio je Vlado Pernić, a manifestacija se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Istarske županije, Grada Poreča i Porečko-pulske biskupije. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter