Otvoren 44. Sabor cakavskog pjesništva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Promocijom knjige pjesama "Svitac u voku", prvijenca rovinjske autorice Vesne Milan, preksinoc je u Cakavskoj kuci svecano otvoren 44. sabor cakavskog pjesništva u Žminju.

"Osnovna nit vodilja za njeno ukoricenje bila je cinjenica da se o Vesninim pjesmama davno prije nastanka zbirke pricalo, dapace njene su pjesme puno ranije citane i interpretirane", rekla je urednica Nada Galant, pojasnivši da je od ideje do realizacije jedini logicni put bio "naš Ivic" kod kojeg su se pjesme nalazile na "cekanju". Valjalo ih je procitati, razumjeti i doživjeti, a tek je onda David Ivic potpisao prijelom zbirke te je oblikovao crtežima.

"Ovi libri imaju cetiri ciklusi i jedan pieti ka se ne vidi. Ta pieti ka se je zva "Trepulja mladosti" se je zgubi va falšeh rokah, ke so rivale potrt gušt one prve mladosti i storit da život brzo postane jako šerija stvar. Ma Vesna je borac, a njeno oružje so liepe besedi sanje. Tako je mogla zgojit svoji sini sama i ne zgubit lašc va oke. To se sve cušta va njienih kantah", rekla je urednica knjige Nada Galant.

U nastavku veceri autorica je kazivala nekoliko pjesama na koje je publika emotivno reagirala jer su jednostavne rijecima, a bremenite životom. Vesna Milan u svojim je pjesmama pokazala da i u teškim vremenima postoji put, nada i vjera. Postoji obitelj, prijatelji, zavicaj, a to je, po autorici "Svitca u voku", jedino i najvažnije.

Zbirku, u nakladi od 500 primjeraka i uz financijsku potporu Grada Rovinja i Turisticke zajednice, Splitske banke i rovinjskog Komunalnog servisa, izdala je Katedra Cakavskog sabora Žminj. Urednica je Nada Galant, lektorica Biserka Brajnovic, a oblikovanje i crteže potpisuje David Ivic. (N. ORLOVIC RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter