Otvoren 39. mediteranski kiparski simpozij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gordana Restovic, ravnateljica TV Istre i ranije zapažena porecka kulturna djelatnica, otvorila je u nedjelju u Dubrovi 39. mediteranski kiparski simpozij (MKS) te je naglasila da ce ta manifestacija proslaviti Labin i "poslati ga u Europu".

Porinula je prvu etapu tzv. raskrižja Bijele ceste, a ustvari njenu 16. dionicu naslovljenu "Oranica" autora prof. em. Josipa Diminica, idejnog tvorca MKS-a i predsjednika Strucnog savjeta.

- Diminic je vizionar, promišlja široko, nikad sebicno. On i Gorka Ostojic Cvajner, predsjednica MKS-a, bore se kao Don Quijote s vjetrenjacama da stvore nešto u cemu možemo uživati, rekla je Restovic, zahvaljujuci Diminicu, njenom nekadašnjem profesoru, na bogatom umjetnickom opusu kojim je zadužio Istru i Labin.

Ostojic Cvajner objasnila je da ce Diminiceva dionica biti u paljenom, smede-crvenom granitu nepravilnih oblika koji, kako kaže, valovitošcu poput oranica, odnosno mora, pjeva odu Istri, svojevrsnu autorovu zahvalu plodnosti tla.



- Prica o oranici tako je suštinski jednostavna, tako likovno izazovna i u tvorbi neuobicajeno jasna. To je vjerojatno i sinteza umjetnikovog sveukupnog stvaranja. "Oranica", slaveci zemlju, progovara o plodnosti, ljudskosti, težackoj relaciji i beskrajnoj ljepoti, rekla je Ostojic Cvajner.

Dogodine ce se na križištu Bijele ceste, najavila je, podignuti monumentalna skulptura monolitnog istarskog kamena -  Diminiceva ptica kao simbol slobode, ljepote i harmonije. Prica MKS-a, veli njegova predsjednica, nastavlja se do otvaranja Muzeja skulptura na otvorenom.

- Tražimo osnivaca jer je to možda i preveliki teret za Grad Labin pa pretpostavljam da ce se prikljuciti Županija. Trebamo kucu za gospodarenje ovim prostorom, zašticenim kulturnim dobrom, koje cuva nacionalno blago s više od stotinu izvedbi, medu kojima su neke monumentalne i neponovljive, istaknula je Ostojic Cvjaner.

- Tražimo da nam se vjeruje. Da znamo raditi, potvrduju i objave na desetke domacih i stranih relevantnih knjiga te casopisa o MKS-u koji naš simpozij u konkurenciji 260 svjetskih svrstavaju medu deset vodecih, dodala je i spomenula tri svjetske nagrade Ante Rašica za njegovu dionicu Bijele ceste "U ocekivanju kiše".

- Zahvaljujemo Gradu Labinu što nam je pomogao pokositi park jer ni za to nemamo novca. To je strašno, ali istinito, prisnažila je Ostojic Cvjaner.

Diminic, višestruki autor na MKS-u, porucio je, pak, da park skulptura u Dubrovi vec sutra treba postati "centar likovnih te ostalih kulturnih dogadanja Labinštine, Hrvatske, a i svijeta".

- Park skulptura je duhovno i materijalno dobro, vlasništvo svih nas. Krajnje je vrijeme da društvo postane svjesno što ovdje ima i konacno pocne pružati znatniju potporu i financijsku pomoc, zakljucio je Diminic.

Njegova bi "Oranica" trebala biti dovršena do 11. rujna, kada ce 39. MKS zatvoriti Branka Šulc, pomocnica ministra kulture.


Podijeli: Facebook Twiter