Otvoren 38. mediteranski kiparski simpozij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Toni Biloslav, ravnatelj Obalnih galerija Piran, u subotu je u Dubrovi pokraj Labina otvorio 38. mediteranski kiparski simpozij, isticuci da je rijec o manifestaciji koja sa svojom Bijelom cestom predstavlja svjetski unikat. U povodu 40. obljetnice MKS-a, primijetio je da se rijetki simpoziji mogu pohvaliti takvom dugovjecnošcu.

Svecanosti zbog lošijeg zdravlja nije prisustvovao Ivan Picelj, zagrebacki umjetnik, autor 15. dionice Ceste, nazvane Bijela cesta u negativu, cija je maketa predstavljena.

- Rijec je o artistu - clanu grupe egzatovaca, koji su ranih pedesetih godina hrabro prekinuli socrealisticki normativ likovne prakse otvorivši vrata svim (pod)vrstama apstrakcije, istaknula je Gorka Ostojic Cvajner, predsjednica MKS-a. Podvukla je Piceljevu zadivljujucu koherentnost i zaokruženost likovnog opusa, rekavši da Bijela cesta i inace obuhvaca same bardove suvremene likovne umjetnosti, i to ne samo Hrvatske, nego i Europe.

Ante Rašic, autor preklanjske dionice, objasnio je pak da Piceljevo djelo za Dubrovu cini kvadrat, kao baza, te nekoliko bijelih linija, kao dio pozitiva Ceste, koje se okrecu u pet elemenata, svaki put drukcije. Time se, zakljucio je, postiže izvrsna kompozicija.

- Umjetnici, eto, od Bijele ceste mogu napraviti i crnu, kazao je Rašic, koji ce sudjelovati u izgradnji te 15. dionice.

Prema rijecima Josipa Diminica, tvorca MKS-a i predsjednika Strucnog savjeta, dolazak na zatvaranje, 5. rujna, najavila je slavna pariška galeristica Denise Renee.

Nakon filma Petra Krelje o simpoziju, nedavno prikazanog u Rovinju, dokumentarac ce, naglasio je Diminic, ovom zgodom snimati i Nezavisna istarska televizija.

Diminic ce osmisliti raskrižje Bijele ceste, neophodno za nastavak projekta, rekla je Ostojic Cvajner. Podsjetila je da ce kruna svega biti Kuca MKS-a - s unutrašnjom i vanjskom radionicom, prodajnim punktom, smještajem za kipare - koja ce omoguciti da simpozij živi kroz cijelu godinu.


Podijeli: Facebook Twiter