Otvoren 3. Sajam zdravog života i ljepote

Otvorenje 3. Sajma zdravog života i ljepote - na harmonici učenik Ivan Peruško (D. Memedović)
Otvorenje 3. Sajma zdravog života i ljepote - na harmonici učenik Ivan Peruško (D. Memedović)

Probati ukusne smoothije, izrađene na licu mjesta, izmjeriti indeks tjelesne mase, ispeglati ili zakovrčati kosu ali i upoznati se sa strukovnim zanimanjima i novim trendovima u sferi zdravlja, wellnessa i ljepote, sve se to danas moglo na 3. Sajmu zdravlja i ljepote kojeg je u hotela Park Plaza Histria organizirala Strukovna škola Pula, uz partnerstvo Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.       

Važnost strukovnih zanimanja

Kako je rečeno na svečanom otvorenju riječ je o susretu osnovnoškolaca, srednjoškolaca, obrtnika i gospodarstvenika te građana čiji je glavni cilj promocija strukovnih zanimanja i obrazovanja.

- Strukovno znanje nije bilo nikada važnije, naša škola nudi zanimanja koja djeci, u vrlo kratkome roku, nude mogućnost zaposlenja i sigurnu egzistenciju, a s druge strane uvijek im je otvoren put za daljnje usavršavanje i napredovanje, kazao je ravnatelj škole Ivo Bebek dodajući da su ta zanimanja kreativna, a rezultati učenje i rada konkretni i vidljivi. Također je naglasio da škola učenicima nudi moderno i kreativno učenje, a kako su uspjesi koji njihovi učenici ostvaruju na različitim natjecanjima na svim razinama pokazatelj da su na dobrome putu.

Skup je pozdravio i pulski gradonačelnik Boris Miletić čestitavši organizatorima i naglasivši kako mu je drago da mladi ljudi imaju mogućnost pokazati svoj trud i rad dok je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović kazao da je ovaj sajam jedan od niza aktivnosti kojim se promiču zdravlje i zdravi životni stilovi, a njime se pokušavaju približiti novoj ciljanoj skupini - srednjoškolcima. Županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan apostrofirala je važnost strukovnog obrazovanje u današnje vrijeme, navodeći da su ovakve manifestacije odličan način prezentacije i promocije strukovnog obrazovanja, čestitavši profesorima i učenicima i Dan škole. 

Stručni prijedlozi prehrane

Učenici smjera nutricionizam Bruno Korda, Luka Martić, Robert Matijaš i Luka Lazić na sajmu su radili zdrave smoothije i oko njihova je štanda cijelog dana bila gužva-  Imunobomba, Agrumino samo su neki od kašastih sokova koji su mladi stručnjaci osmislili i nudili. Kako su nam kazali odabirom zanimanja su zadovoljni jer pruža puno mogućnosti zaposlenja - od rada u bolnicama gdje mogu kreirati menije za bolesnike do rada u vrtićima, školama ili pak raznim sportskim institucijama i teretanama… Kako izgledaju primjeri redukcijskog menija ili plan prehrane za osobe oboljele od hipertenzije pokazali su tehničari nutricionisti iz trećega razreda, predlažući pritom i konkretne recepte.

Njihove kolegice frizerske struke na licu su mjesta izrađivale frizure, a kako nam je kazala njihova stručna učiteljica Katja Velkavrh radi se o jednostavnim upletima, peglanju ili kovrčanju kose koje se mogu izraditi na licu mjesta i u kratkome roku. Svoje su radove pokazali i učenici koji se školuju za odjevnog tehničara i stolara, a stolari su nudili i zanimljiv prijedlog kako izraditi vješalicu od drvenih kvačica za rublje.

U sklopu sajma nudili su se i najnoviji proizvodi iz djelatnosti kozmetike - od krema i inovativnih tretmana pomlađivanje i regeneracije kože vlastitom krvlju i matičnim stanicama do zdravih eko brašna, pripravaka od biljaka i eteričnih ulja. Također su se održala razna predavanja - tako je Dubravka Orlić Bašlin govorila o aromaterapiji, Mijo Miljak o usporavanju starenja kože, doktorice Olga Dabović-Rac, Vedrana Fontana i Lara Meden prezentirale su novootvoreno Savjetovalište za prehranu - novu aktivnost Zavoda za javno zdravstvo, Učilište iz Lovrana svoju ponudu wellness zanimanja i tečajeva, a održana je i radionica modernog šišanja. Posjetitelji su mogli pogledati i izradu natjecateljskih i pobjedničkih frizura s Međužupanijskog natjecanja u kategoriji frizer koje su izrađivali učenici Strukovne škole Alen Danzante, Bernard Efendić, Aida Osmić i Amalia Pifar. (B. PETROVIĆ)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter