Otvoren 3. ETNOFilm festival

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Rijetko se koja manifestacija razvija s toliko entuzijazma i pozitivne energije. Ove je godine stiglo više od 100 filmova, a odabrano je njih 26. Manifestaciju su prepoznali autori, ali i županija i država, rekla je Lidija Nikocevic, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, organizatora 3. ETNOFILm festivala koji se do nedjelje dogada u Multimedijalnom centru u Rovinju.

Vladimir Torbica, procelnik Ureda za kulturu Istarske županije, rekao je da manifestacija iz godine u godinu raste kako kvalitativno tako i kvantitativno te da kada je u pitanju etnografska baština, vrijedi izreka treca sreca, misleci pri tome na to da je županija veca sredstva izdvojila upravo za ovogodišnje izdanje festivala.

- Rovinj je idealno mjesto za održavanje ovakve manifestacije jer je multikultura tu prepoznatljiva, a ne mislim pri tome samo na Hrvate i Talijane, nego sve koji su donijeli razne kulture koje su dio ovoga grada, kazao je Torbica.

U zavicajnom muzeju Rovinja otvorena je zložba Domagoja Blaževica "Nek mirišu avlije" koja se odlicno uklopila u vizualno-antropološku nit vodilju festivala. Rijec je o 35 fotografija nastalih u jednome danu i to u novoj kuci autorovog djeda koji je dom u Bosni zamijenio domom u Bjelovaru.

- Prica je to o nostalgiji za starim domom, kaže Blaževic. Ispod svake fotografije je recenica, a njih 35 zajedno cine pricu.

U jutarnjim satima poceli su se prikazivati i filmovi u natjecateljskom dijelu: "Put u Sundance", švicarskih autora Miguela Becheta i Ursine Maurer, "Bea želi znati" Rogera Canalasa iz Španjolske, "Mir za sve" Elizabete Koneske iz Makedonije, "Sve osim crnog" Ausra Linkviciute (Litva/Velika Britanija), "U sjeni prošlosti" (Sashi Sivramkrishna, Indija) "Florence Fight Club" (Luiggi Maria Perotti/Rovero Impiglia, Italija/Njemacka), "Made in Trenchtown" (Esther Maagdenberg, Velika Britanija), "242 metra života" Novice Savica (Srbija).


Podijeli: Facebook Twiter