Otvoren 200. Oktoberfest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bavarski festival piva, muenchenski Oktoberfest, otvoren je jucer po dvjestoti put, uz tocenje piva proizvedena po receptu iz davne 1810. godine.

Gradonacelnik Christian Ude službeno je otvorio 17-dnevni festival probijanjem prve pivske bacve tocno u podne, što je ritual koji traje vec 60 godina.

Oktoberfest je pokrenut kao proslava vjencanja bavarskog princa, kasnije kralja Ludviga prvog, s Thereseom von Sachsen-Hildburghausen 12. listopada 1810. godine. S vremenom se pretvorio u najveci pucki festival na svijetu.

Šest velikih muenchenskih pivovara proizvelo je pivo prema receptima od prije dva stoljeca u pokušaju oživljavanja okusa tog razdoblja. Recept napitka koji ce se prodavati samo na festivalu cuva se kao dragocjenost u muzeju piva.

Negdašnji vrtuljci, konjske utrke u znak sjecanja na one organizirane u doba bavarskog dvora i druga povijesna uprizorenja trebala bi do 4. listopada dati nostalgicni ugodaj festivalu.

Festival se od osnutka organizira u "Theresenwieseu", ovalnom parku površine 31 hektara nazvanom u cast bavarske kraljice, na istom mjestu gdje se održala proslava njezina vjencanja s Ludvigom.

Od osamdesetih godina Oktoberfest privlaci svake godine prosjecno šest milijuna posjetitelja, od cega 72 posto iz regije i 19 posto stranih turista.


Podijeli: Facebook Twiter