Otvoren 20. PUF

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Španjolska grupa udaraljkaša La Banda Del Surdo svojim je uličnim bubnjanjem prikladnog naziva "Percussionante!" na potezu od Foruma do Portarate u utorak navečer otvorila je jubilarni 20. PUF - Međunarodni kazališni festival. Vesela ekipa Španjolaca koju je pratila pulska publika poslužila je za uvertiru sada već tradicionalnog festivala koji slavi 20 godina svog postojanja i koji je počeo 1995. godine u vinkuranskom kamenolomu s predstavom Anno Domini.

Iznimno zanimljiva predstava izraelskog koreografskog i plesačkog dvojca Niva Sheinfelda i Orena Laora "Dvosobni stan" igrala je kasnije u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula, a ovdje valja napomenuti da se radi o plesnoj predstavi koju ju Društvo izraelskih plesnih kritičara proglasilo najboljom izvedbom godine.

Kao što je to bilo i prve godine, tako je i nakon 20 godina upriličen novi Anno Domini naziva "Forgotten Bodies" u režiji Mehdija Farajpoura, umjetničkog direktora Oriantheatre Companyja i koja je održana na još jednoj nepoznatoj pulskoj lokaciji.

Naime, jedna od karakteristika Anno Dominija je i da se uglavnom igra u zapuštenim i zaboravljenim prostorima urbane matrice, a ovogodišnja je predstava svoju binu našla na adresi Ulica sv. Polikarpa 2. Tema Anno Dominija bila je sudbina žena i njenih tijela nakon zadnje iranske revolucije od prije 30-ak godina.

Kao što smo i rekli PUF je počeo još 1995. godine, a u međuvremenu kroz festival je prošlo više od 170 predstava i više od sto drugih programa poput performansa, izložbi i koncerata. Ove godine posjetitelje očekuje deset predstava iz raznih zemalja te bogat popratni program pun izložbi i koncerata. Na festivalu se dodjeljuju i nagrade Kazališnog neba PUF-a: Kaplja, Vjetar i Oblak, a bit će obznanjene zadnjeg dana festivala. (B. VINCEK; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter