Otvoren 18. sarajevski filmski festival

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekcijom bosanskohercegovackog filma "Djeca" redateljice i scenaristice Aide Begic u petak je otvoren 18. Sarajevo Film Festival (SFF), najveca regionalna filmska smotra na kojoj ce do 14. srpnja biti prikazano 210 filmova iz 57 država.

"Djeca", koja su ranije ove godine premijerno prikazana na festivalu u Cannesu u okviru programa "Izvjestan pogled", filmska je prica o sestri i bratu, ratnoj sirocadi iz Sarajeva suocenima s problemima života u društvu u tranziciji opterecenog siromaštvom, kriminalom i korupcijom.

Osim "Djece", još osam filmova ce se natjecati za najprestižniju festivalsku nagradu "Srce Sarajeva" u kategoriji igranog filma koja uz priznanje donosi i novcanu nagradu od šesnaest tisuca eura.Na celu žirija koji ce odlucivati o najboljem filmu ove je godine madarski redatelj Kornel Mundruczo.

Deset naslova borit ce se za naslov najboljega u kategoriji kratkog filma, a medu njima su hrvatski filmovi "Sotonin sin" Marka Dješka te "Prva dama Dubrave" redateljice i scenaristice Barbare Vekaric.

U natjecateljski program u kategoriji dokumentarnog filma uvrštena su 22 naslova, medu kojima šest iz Hrvatske: "Cedo" redatelja Nikole Strašeka, "Dvije peci za udarnika Josipa Trojka" Gorana Devica, "Muški film" Nebojše Slijepcevica, "L.E.F." Gorana Trbuljaka, "Nije ti život pjesma Havaja" Dane Budisavljevic i "Veliki dan" ?ure Gavrana.

Dobitnik pocasnog "Srca Sarajeva" ove je godine proslavljeni hrvatski producent Branko Lustig.Kako su najavili organizatori, tijekom devet festivalskih dana u Sarajevo ce stici brojni poznati gosti. Vec prvog dana doputovali su španjolska glumica Victoria Abril i americki redatelj Todd Solondz.

Ocekuje se i dolazak madarskog redatelja Bele Tarra te proslavljenog francuskog nogometaša Erica Cantone koji ce se publici predstaviti tijekom projekcije filma "Pobunjenici nogometa" sastavljenom od pet prica o velikim nogometašima koji su se istaknuli i društvenim angažmanom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter