Otvoren 12. Dvigrad festival rane glazbe

Ansambl Bella Gerit na otvorenju festivala u Dvigradu (N. O. RADIĆ)
Ansambl Bella Gerit na otvorenju festivala u Dvigradu (N. O. RADIĆ)

U pitoresknoj bazilici svete Sofije u Dvigradu sinoć je "Missom Singulari" (manoscritto quattrocentesco Urb.Lat 1419), u izvedbi ansambla Bella Gerit iz talijanskog grada Urbina, otvoreno 12. izdanje Međunarodnog festivala rane glazbe -  Dvigrad festivala.

Glasovi poznatih i priznatih talijanskih umjetnika, članova ansambla Bella Gerit: Simone Sorini - tenor, chitarrino medievale, Enea Sorini - bariton, psalterij te bas Mauro Borgione, u srednjovjekovnom zdanju i ambijentu obasjanom bakljama zvučali su nježno i umirujuće, kilometrima ili točnije rečeno stoljećima udaljeni od zbilje, gradske vreve i zvukova.

Otvorenju festivala prethodio je pozdravni govor načelnika Kanfanara Sandra Jurmana, koji je podsjetio na važnost  ovog srednjovjekovnog zdanja, ali i na napor, znanje i novac koji Općina Kanfanar ulaže u njegovu obnovu ne bi li se Dvigrad sačuvao od propadanja i na najbolji mogući način valorizirao.

- U proteklim je godinama festival privlačio brojne umjetnike svjetske reputacije, koji su Dvigrad i Kanfanar pozicionirali na kartu najznačajnijih europskih festivala rane glazbe. Značaj i vrijednost Dvigrad festivala prepoznao je Papinski institut za sakralnu glazbu iz Rima (Pontificio Istituto di Musica Sacra) te ga počastio pokroviteljstvom, podsjetio je načelnik Jurman.

Prisutnima se obratio nakladnik i producent Alojzije Prosoli, osnivač i utemeljitelj Međunarodnog festivala rane glazbe - Dvigrad festivala, pojasnivši da je ove godine festival koncipiran u dva dijela. Prvi dio organiziran je za izvedbe na orguljama, a drugi za lutnju i trzalačke instrumente, koji će se održati u rujnu.

Sljedeći koncert na festivalskom repertoaru dogodit će se preksutra u crkvi sv. Silvestra u Kanfanaru, gdje će nastupiti orguljaš Eduard Kancelar. Na programu su "Canzona, Toccata d'un epoca Suonate". (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter