Otvoren 11. Sposa News

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za sve koji planiraju vjencanje, ovog vikenda postoji samo jedna destinacija - pulski hotel Histria, gdje se održava 11. istarski festival vjencanja Sposa News. Da bi dan izricanja sudbonosnog "da" buducim mladencima bio izveden baš prema zamisli, i to onoj iz najljepših snova, i ovog su se puta pobrinuli organizatori festivala iz pulske modne agencije Akt okupivši rekordnih 70 izlagaca iz Hrvatske.

Dakle, može se ondje razgledati, usporediti, dogovoriti, angažirati baš sve za najljepši dan - od vjencanica, muških odijela, cipela, cvijeca, konfetijera, prstenja, pozivnica, zahvalnica, torti, kolaca, cateringa, restorana, fotografa, snimatelja, frizera, kozmeticara, liste poklona do limuzine, agencije za putovanja i svih ostalih za ovaj dan bitnih detalja.

Otvorenje festivala u subotu u podne proteklo je u povijesnom ozracju. Naime, sam cin otvorenja oznacen je kratkom, iznimno neobicnom i zanimljivom modnom revijom. Daleko od klasicne, jer predstavljeni su modeli vjencanica stari i stotinu godina. Vlasnica ove odlicno ocuvane vremešne kolekcije je Marinela Delmonaco, koja ih na svojoj mansardi, pravom malom muzeju, u obiteljskoj kuci u Brtonigli prikuplja i brižljivo cuva.

Premda je najstariji model koji posjeduje, a datira još iz 1880., ipak pošteden nošnje, na reviji se mogao vidjeti onaj koji su mladenke nosile daleke 1920. pa do onih iz 1950-ih godina. Radi se o uglavnom rucno izradenim haljinama, i to od prirodnih materijala, ukrašenim cipkama i volanima, a kako je Delmonaco poznata po prikupljanju ovih povijesnih primjeraka vjencanica, brojne su joj poklonjene. Cuva ih, kaže, po starinski, medu lancunima, te redovno zraci. Osim haljina, u njenoj se bogatoj kolekciji skrivaju donje rublje, haljinice za krštenja, stolnjaci i slicni vrijedni robni antikviteti.

Odmah po otvorenju promovirana je knjiga "Vjencanja u fragmentima baštine i suvremenog doba", ciji su autori Denis Visintin i Marija Ivetic. Visentin, ravnatelj Muzeja grada Pazina, predstavio je knjigu koja govori o povijesti svadbe i svadbenih obicaja te o ulozi nevjeste. Razvoj svadbenih obreda u drugoj polovici 20. stoljeca obraden je u knjizi u formi intervjua te popracen ilustracijama svadbenih tradicija u odredenom vremenskom razdoblju, u ruralnim i urbanim podrucjima.

Tijekom prvog dana festivala, uz onu povijesnog znacaja, održane su još dvije modne revije. Na popodnevnoj su manekenke iz pulske agencije Akt te dvije iz Zagreba, Aleksandra Grdic i Tina Katanic, predstavile vjencanice i svecani program agencije Sandra i salona vjencanica Neva te WhiteWedding. Uvod u ovu modnu reviju bio je atraktivan argentinski tango u izvedbi plesnog para Rosemarie Miletic i Fabrisa Radina iz Plesnog centra Studio.

Valja istaknuti da je i ove godine velika posjecenost zabilježena na besplatnoj, vrlo poucnoj radionici za mladence na kojoj iskustva i savjete razmjenjuju i dijele predstavnici svih djelatnosti koje se vjencanja doticu. Jucer se tijekom cijelog dana festivala osjecao pozitivan "moving", koji je uz sav sjaj i vrlo ugodnu uredenost interijera, za što zasluge pripadaju BR Designu, bio još sladi uz degustiranje torti za vjencanja koje su ponudili Concettino, Antica, Nello, Reginex, Izo, Erman komerc i Ošo.

Glamur ni ovaj put nije izostao, što je pomalo iznenadilo, ali istovremeno i oduševilo brojne izlagace koji se na festivalu predstavljaju prvi put. Jedan od takvih je salon namještaja Noina arka iz Labina, koji izraduje namještaj po mjeri i želji klijenata. Vlasnica Melita Bertovic uz supruga Robija oduševljena je festivalom i vec najavljuje da ce svoje predstavljanje za iducu godinu još kvalitetnije pripremiti.

Slican je razlog prvog izlaganja na ovom festivalu i profesionalnog studija za fotografiju Foto Duga iz Rovinja koji se fotografijom bavi vec 20-ak godina.

- Pratimo trendove u fotografiranju i radimo po cijeloj Istri, no velika posjecenost festivala uvijek je dobar razlog za sudjelovanje i predstavljanje na njemu, rekla nam je Irene Korenic-Ukic, supruga vlasnika Foto Duge Gordana Ukica.

Nedjeljni festivalski program zapocinje u 13 sati modnom revijom vjencanica agencije Sandra, salona vjencanica Neva i WhiteWedding, u 15 sati na rasporedu je besplatna radionica za buduce mladence, a u 15.40 sati zapocet ce degustacija torti za vjencanja, dok ce se od 16.30 moci kušati i delicije koje nudi catering Olea. U meduvremenu, u 16 sati zapocet ce takoder besplatna radionica Wedding planner by BR Design. Ponovno je za 17 sati najavljena modna revija vjencanica.

Do 17 sati trajet ce nagradna igra u koju je moguce ukljuciti se putem web stranice www.istravjencanja.com. Nakon zakljucenja igre, u 17.30 sati, u Histriji ce se održati javno izvlacenje nagrada. Vrijednost nagradnog fonda iznosi 16.400 kuna. Ulaz na festival je besplatan.


Podijeli: Facebook Twiter