Otvoren 11. Windays

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostorijama bivše tvornice duhana na rivi u ponedjeljak je otvorena 11. konferencija Windays, najznacajniji poslovno-tehnološki skup u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe koji okuplja oko 1.500 strucnjaka. U sklopu konferencije održat ce se više od 130 predavanja podijeljenih u 11 tematskih cjelina.

Trecu godinu zaredom konferencija je podijeljena na tehnološki i poslovni dio. Glavna tema tehnološke konferencije bit ce tzv. cloud computing (racunarstvo u oblacima), dok ce poslovna konferencija, koju zajednicki organiziraju Microsoft Hrvatska i Europapress holding, uz pomoc veleucilišta Vern kao programskog partnera, u Rovinj dovesti više od 100 uglednih teoreticara poslovanja, kao i strucnjaka te predvodnika razvoja s konkretnim poslovnim iskustvima.

Osim predstavljanja najnovijih tehnologija, jedan od glavnih ciljeva Windaysa je umrežavanje svih sudionika s ciljem prijenosa znanja, iskustava i informacija. Tijekom posljednjih 10 godina na Windays konferencijama posjetitelji su imali priliku cuti više od 1.480 predavanja vrhunskih strucnjaka iz svijeta tehnologije i poslovanja.

Direktor konferencije Marin Makovac na otvaranju je rekao da ce se u Rovinju predstaviti najnoviji dosezi hrvatskog i regionalnog IT sektora. Naglasio je da Microsoft u Hrvatskoj ima 1.150 poslovnih partnera pa je naša zemlja jedna od najuspješnijih u IT sektoru regije srednje i istocne Europe. Dvije hrvatske tvrtke su medu 10 najuspješnijih u spomenutoj regiji, koja se prostire do Urala.

Direktor Microsofta Hrvatske Ivan Vidakovic na otvaranju je govorio o prednostima "racunarstva u oblacima", koje omogucuje konkurentnost malih i novih tvrtki jer nisu potrebna velika pocetna ulaganja u racunarsku tehniku. Naglasio je i važnost stalne edukacije, koju Microsoft provodi preko svojih obrazovnih centara u Varaždinu i Splitu.

Voditelj promocije Microsofta u Hrvatskoj Draško Ivaniševic naglasio je da su uvodenjem "racunarstva u oblacima" kompjuteri postali javno dobro, što su teoreticari racunarstva najavili prilikom njihovog uvodenja u uporabu. Ivaniševic je najavio predstavljanje novih brojnih usluga koji se temelje na novim platformama Microsofta Online Servicea i Azure.

Europski strucnjaci tvrtke Microsoft predstavili su mogucnosti koje donosi umrežavanje svih IT uredaja u kucanstvu. Prosjecno kucanstvo danas posjeduje po tri IT uredaja, a njihovo umrežavanje kroz nove hardvere danas donosi brojne mogucnosti. Na kraju otvaranja podijeljene su nagrade najboljim tehnološkim rješenjima u nekoliko kategorija. Na natjecaj Windaysa pristiglo je 250 rješenja, a prosudbeni sud izabrao je pet najboljih.


Podijeli: Facebook Twiter