Otvoren 1. medunarodni kongres medija i turisticke industrije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Mediji shvacaju da je turizam jako bitna grana hrvatskog gospodarstva i jako je dobro zastupljen u njima. Moram priznati da je i strucnost novinara koji prate turizam za razliku od nekih drugih grana ipak veca.

U vecoj mjeri je pracenje turizma izraženije u turistickoj sezoni, medutim treba uzeti u obzir da se on i jako dobro prati izvan sezone", kazao nam je u ponedjeljak uoci pocetka prve medunarodne konferencije o turizmu i medijima Svjetske turisticke organizacije (UNWTO) "Turizam u glavnim vijestima" u Zagrebu direktor korporativnih komunikacija Kristijan Gržetic iz turisticke grupacije Adriatica.net.

On je bio samo jedan od 350 sudionika ovog kongresa iz 50 zemalja iz svijeta turizma koji je izravno putem svoga posla povezan s medijima. A prvi je kongres UNWTO odlucio organizirati upravo da bi potaknuo bolju suradnju izmedu te dvije grane, prije svega jer je turizam rastuca industrija ciji je utjecaj na svjetsko gospodarstvo, pa time i hrvatsko, ogroman. Zato svaki negativni napis turizmu donosi veliku štetu.

Ipak, na otvorenju kongresa nije se moglo vidjeti puno predstavnika iz istarskog turizma koji cini gotovo trecinu državnog i koji godišnje prati poprilican broj novinara koji Istru svojim napisima bolje od ikakve reklame promoviraju u svijetu, poput primjerice novinarke Anje Muntic koja je lani Istru uspjela u poznatom svjetskom vodicu Lonely Planet uvrstiti medu najpoželjnije svjetske destinacije.

Na otvorenju je bila i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je, kako je rekla, posebno zadovoljna pozitivnim turistickim rezultatima ove sezone, no manje je zadovoljna medijskim pracenjem tog uspjeha.

Hrvatskom je u svakom smislu, barem kako se na svecanom otvaranju kongresa moglo cuti, oduševljen i glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai, koji je istaknuo da je Hrvatska na svjetskom turistickom nebu prava zvijezda.

- Mnogi su ljubomorni na Hrvatsku upravo zbog tog uspjeha. Ali tko je prije 10-15 godina mislio da ce Hrvatska postati to što je postala. I druge države su lijepe, imaju lijepe pejzaže, ljubazne domacine, medutim u turizmu nije bitno ono što imamo, nego ono što s time cinimo, istaknuo je Rifai.

Dodao je i da turizam cini pet posto svjetskog BDP-a i da postaje jedna od najjacih gospodarskih grana te da je stoga bitno da se iz reportaža s putovanja preseli u gospodarske rubrike buduci da je upravo turizam zaslužan za pozitivne gospodarske efekte te brojna zapošljavanja.


Podijeli: Facebook Twiter