Otvaranje uz projekciju "Slovenke"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vecerašnjom besplatnom projekcijom slovenskog filma "Slovenka" u 19.30 sati u kinu Valli, suvremene price o 23- godišnjoj studentici engleskog jezika koja se pred samom diplomom u Ljubljani, upravo za slovenskog predsjedanja EU-om 2008. godine, bavi prostitucijom oglašavajuci se u novinama šifrom "Slovenka", u Puli pocinju Dani slovenske kulture.

- Ove smo godine s najmanje sredstava osigurali najbogatiji program, i to zahvaljujuci kinu Valli i pulskom INK-u koji su suorganizatori manifestacije, rekla je Klaudija Velimirovic, predsjednica Slovenskog kulturnog društva "Istra", dodavši da je programski naglasak ove godine na knjizi.

Vrijedna izložba slika 12 slovenskih autora otvara se u srijedu u 19 sati u prostorijama SKD-a Istra u Ulici Hermana Dalmatina (sporedna ulicica blizu igrališta osnovne škole "Centar"), u kojima djeluju i vijeca slovenske nacionalne manjine Pule i Istre.

Kako je rekao Oto Širec, voditelj izložbene djelatnosti u SKD-u Istra, od 30 renomiranih umjetnika, cija su djela sastavni dio zbirke Nacionalnog parka Brijuni, za ovu su izložbu izabrani radovi 12 slikara koji su bili izraziti koloristi.

Treceg dana manifestacije, u cetvrtak, takoder u prostorijama SKD-a "Istra", u 18 sati održat ce se okrugli stol na temu "Ocuvanje materinjeg jezika" na kojemu ce, medu ostalim, sudjelovati istaknuta slovenska psihologinja i profesorica ljubljanskog sveucilišta, rodena Puljanka dr. Livija Knaflic (istražuje djecu u dvojezicnoj obitelji i dvojezicnom okružju), dekanica koparskog sveucilišta dr. Vesna Mikolic, a s hrvatske strane pisac i publicist Milan Rakovac.

Iste veceri i na istom mjestu bit ce predstavljena najstarija, 150 godina stara slovenska izdavacka kuca Mohorjeva družba i njenih 80 naslova izabranih za ovu prigodu, kao i mali hrvatsko-slovenski rjecnik za djecu ("slovarcek"), rad prof. Jasmine Ilic Drakovic.

U petak u 19 sati u hotelu Histria održat ce se besplatni koncert Citrarskog kvarteta iz Slovenije, a prigoda je to da se svi zainteresirani kroz glazbu cetiriju vrhunskih citrara predvodenih prof. Petrom Napredom upoznaju s citrom, instrumentom kojim je odsvirana i cuvena melodija Antona Karasa u kultnog filmu "Treci covjek" iz 1949. u kojem je s Orsonom Wellesom glavnu žensku ulogu igrala Puljanka - Alida Valli.

U nastavku veceri, u velikoj sali hotela Histrije, uz prethodne prijave na telefonski broj 215-851, održat ce se Slovenska vecer, uz glazbu ansambla iz Celja Coda express.

Bogat petodnevni program završava u subotu u 20 sati u pulskom INK-u baletnom predstavom SNG-a Maribor "Radio & Juliet" Edwarda Cluga.


Podijeli: Facebook Twiter