Otvaranje uz izložbe, performanse, koncert i futurističku utopiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju 13. kolovoza u Pazinu počinje 14. festival Sedam dana stvaranja koji će u Pazin privući ljubitelje umjetnosti i kreativce. Koncerti, performansi, izložbe, filmovi i predstave ispunit će čitav tjedan, a posljednjeg dana, u subotu, 19. kolovoza, sudionici 7ds-radionica prezentirat će radove nastale tijekom festivala na multimedijalnoj izložbi "Upravo stvoreno".

Če bo bo, če na na

Festival započinje uličnim glazbenim performansom skupine Če bo bo, če na na i tradicionalnim otvorenjem izložbe u Galeriji društva likovnih stvaratelja. Ove godine u Pazinu izlaže Maja Radešić, umjetnica iz Rijeke. Njezina izložba "Luminous Body" ostat će otvorena do kraja festivala, a Maja će izložiti i instalaciju "Cocoon", napravljenu od ovčje vune. Program zatim seli u pazinski Kaštel, glavnu festivalsku lokaciju, ispred kojeg će Nikita Val, umjetnica koja kombinira japanski ples butoh i vokalni eksperiment, izvesti performans "Haiku". Večer će završiti koncertom etno skupine Veja kojoj će se kao gosti-performeri pridružiti različiti umjetnici poput Pina Josipa Ivančića, Šandora Slackog, Tee Šimičić i Nikite Val.

Umjetnica iransko-ukrajinsko-bosanskog podrijetla s londonskom adresom, Maya Petrovna, prošle je godine na festivalu uspješno izvela operni solo performans s originalnom glazbom. Pa se ove godine vraća sa svjetskom premijerom novog uratka "Futura Monomania". Kroz scenografiju i glazbu Petrovna će u Kaštelu kreirati futurističku utopiju u kojoj se otuđena bića ponovno pokušavaju povezati. Riječ je o izrazito vizualnom performansu čija se glazbena podloga proteže od Jodorowskog do filmova Baraka, Samsara i Koyaanisqatsi, dok kostimi prikazuju deformirana tijela -  napola ljude, a napola bića s drugih planeta.

Jedna od lokacija festivala je i pazinski buffet Bunker, festivalski dnevni boravak, gdje će se program održati u srijedu i petak. Zanimljivosti ove godine je "7ds kino u Bunkeru" u koje posjetitelji u srijedu mogu navratiti na svirku i film. Istoga se dana sprema i invazija Limenih na Pazin u sklopu happeninga "bit(i) skulptura / polje maslačka" autora Darka Brajkovića Njape, proizašlog iz projekta "svjetlo is light" Pina Josipa Ivančića.

Umjetničke radionice i "Upravo stvoreno"

Osim večernjeg programa, tijekom festivala u Pazinu će se održavati umjetničke radionice pod vodstvom iskusnih mentora. Sudionici radionice analogne fotografije koju vodi Sven Stilinović, radionice direktnog tiska Sabine Damiani, radionice umjetnosti i psihogije Gorana Poropata te književno-izvedbene radionice Neve Lukić i Josipe Bubaš posljednjeg će dana festivala na multimedijalnoj izložbi "Upravo stvoreno" prezentirati svoje radove, a na kraju će nastupiti australski multiinstrumentalisti Trevor Brown i Veren Grigorov.

U glazbenom dijelu festivala uz Uz Veju, Če bo bo, če na na, Grigorova i Browna, u glazbenom programu nastupit će Sara Renar, Naked iz Srbije, Ivan Grobenski, Gentleman, Techno Vikings i drugi, a osim filmova u 7ds kinu, bit će prikazani i "Na plaži" Gorana Škofića, "Skoro ništa" Ane Hušman i "The Motel in the Well" Neve Lukić.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a festival u organizaciji udruga Veliki mali čovjek i MIG odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Istarske županije, Grada Pazina, Muzeja grada Pazina i Etnografskog muzeja Istre te uz podršku brojnih partnera, sponzora i volontera, a od ove godine nosi EFFE Label, europsku festivalsku oznaku izvrsnosti i inovativnosti. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter