Otvaranje Sočerge za sav teretni promet i dalje prioritet

Hrvatske ceste obnavljaju prometnicu uz samu granicu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Hrvatske ceste obnavljaju prometnicu uz samu granicu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Ukidanje ograničenja teretnog prometa na graničnom prijelazu Sočerga/Požane i dalje je prioritet Društva za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju i druženje na području eko parka Kras, pokazala je to skupština ovog društva održana u slovenskom mjestu Gračišče. Predsjednik Valter Miklavčič naglasio je da aktivno surađuje sa slovenskim ministarstvom da se Sočerga ponovno otvori za sav teretni promet s obzirom da preko ovog prijelaza na relaciji Buzet - Kopar mogu prometovati samo kamioni do 7,5 tona nosivosti.

Pruga Divača - Pula

Uredbom slovenske Vlade o određivanju graničnih prijelaza za međunarodni i međudržavni promet Republike Slovenije na vanjskoj granici EU-a, granični prijelaz Sočerga je početkom ožujka 2008. najprije zatvoren za teretni promet, a u srpnju iste godine nakon burnih reakcija javnosti u hrvatskom i slovenskom dijelu Istre, djelomično otvoren, ali samo za kamione do 7,5 tona nosivosti.

Na slovenskoj strani granice također bi trebalo krenuti u rekonstrukciju ceste od državne granice do Kopra kakvu sada Hrvatske ceste upravo izvode na dionici državne ceste od Buzeta do graničnog prijelaza Požane, a što je preduvjet za ponovno uspostavljanje svog teretnog prometa kroz Sočergu. Miklavčič je naglasio da je prijedlog Društva za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju da u lipnju na svečanosti obilježavanja dovršetka obnovljene ceste Buzet - Požane prisustvuju slovenski i hrvatski ministar prometa te se organizira okrugli stol na temu razvoja željezničke i cestovne infrastrukture između Slovenije i Hrvatske.

U ovogodišnjem planu društva je travanjski tradicionalni planinarski pohod Rakitovec - Kavčič koji će se održati u suradnji sa Slovenskim kulturnim društvom "Lipa" iz Buzeta. U lipnju će se, najavio je Miklavčič, održati svečanost u povodu obilježavanja 140. obljetnice istarske pruge Divača - Pula, u što će se uključiti i Društvo za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju. Pored razvoja prometne infrastrukture na području slovenske i hrvatske Istre te Primorsko-goranske županije, Društvo namjerava poduprijet nove pogranične projekte koji bi se kandidirali na fondove EU-a.

Zahvaljujući pograničnoj suradnji, prethodnih je godina uspješno realiziran projekt APRO - Prekogranična inicijativa za zaštitu i revitalizaciju biološke raznolikosti okoliša korištenjem autohtonih pasmina, istarskog goveda boškarina, istarske ovce, koze, magarca…, gdje su partneri u programa IPA Slovenija - Hrvatska bili Agencija za ruralni razvoj Istre, županijski Odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu te Kmetijsko gozdarski zavod iz Nove Gorice. "Naše društvo djeluje na cijelom području Istre, što nam daje velike mogućnosti djelovanja", ocijenio je Miklavčič.

Eko park Kras

Načelnik općine Lanišće Neven Mikac mišljenja je da se društvo mora vratiti prvobitnoj namjeni zbog koje je osnovano, a to je suradnji na području eko parka Kras, a jedan od prvih koraka svakako bi bilo definiranje njegova obuhvata. Mogućnosti su velike, mišljenja je Mikac. Područje je to koje zaostaje u razvoju i potrebno je u njega pojačano investirati i sa slovenske i s hrvatske strane.

Godišnjoj skupštini u Gračišču bio je nazočan i Marko Rakovec iz slovenskog Veleposlanstva u Zagrebu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter