Otvaranje natjecaja za Brijuni rivijeru ne znaci ništa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HSLS-ovu kampanju za parlamentarne izbore poceli ste u Istri, a još niste otkrili tko ce biti nositelj vaše liste u 8. izbornoj jedinici.

- U stvari, posjetom Puli zapoceli smo pretkampanju u 8. izbornoj jedinici. Što se tice nositelja liste, sigurno da ce to biti naša prva dva covjeka iz Istarske i Primorsko-goranske županije, Sandro Jurman i Cedomir Dundovic.

Moglo bi se reci da je istarsko sjedište HSLS-a u Kanfanaru, gdje je potpredsjednik HSLS-a Sandro Jurman nacelnik. Što je s Pulom? Ciljate li na širenje popularnosti HSLS-a i u najvecem istarskom gradu?


- Apsolutno. Prije nekoliko mjeseci smo obnovili ogranak u Puli, kojem je na celu dr. Rosana Lucijetic. Ovih dana imamo sastanke i s nekoliko uglednih istarskih poduzetnika i obrtnika, s kojima imamo ambicije širiti ogranak u Puli.

Što se zapravo dogodilo s pulskom organizacijom HSLS-a?


- To su vec povijesne teme. Sada imamo novi HSLS, novo vodstvo stranke i novo vodstvo ogranka Pula, prakticki na starom hardveru radimo novi softver, novu stranku. Da se nešto pozitivno mijenja za HSLS u Istri pokazuje i terenska anketa Kukuriku koalicije, koja je napravljena prije dva mjeseca, a u kojoj naša stranka u 8. izbornoj jedinici ima podršku više od šest posto glasaca. Smatram da smo to povjerenje stekli uspješnim akcijama i peticijama vezanim uz zapošljavanje prvozaposlenika, ispravljanje nepravdi pri odlasku u mirovinu iz II. mirovinskog stupa, a posebno uz represiju nad gradanima u provedbi Zakona o ovrsi nad novcanim sredstvima. Istrani su ljudi koji razumiju konkretne programe i ne nasjedaju na demagogiju. Nedavno smo prezentirali našu najnoviju akciju u kojoj pozivamo male i srednje poduzetnike i obrtnike na sporazum ne bismo li u buducem sazivu Sabora zastupali upravo njihove interese, koje smatramo i interesima cjelokupnog hrvatskog društva. Iskreno receno, ne plašimo se konkurencije, buduci da i HDZ i Kukuriku koalicija, a i sve ostale stranke zastupaju koncept velike javne potrošnje i velikog proracuna, cime su izravno usmjereni protiv interesa malih i srednjih poduzetnika i obrtnika. Mi smo jedina stranka u ovom trenutku u Hrvatskoj koja se zalaže za bitno porezno rasterecenje gospodarstva i smanjenje javne potrošnje.

Mnoge stranke isticu da se bore za male i srednje poduzetnike. U Puli ste spominjali projekt "Brijuni rivijera", koji je IDS, barem tako kažu u toj stranci, osmislio i zbog tih poduzetnika. Po cemu ste onda vi razliciti?


- Što se tice projekta "Brijuni rivijera", HSLS ga podržava. Ali, žalosno je da je do "obnove" tog projekta došlo tri mjeseca prije izbora. Radi se ocito o politickim balonima, prije svega HDZ-a, a žao mi je da je Županija nasjela na te trikove. To je cisto reklamerstvo premijerke i Vlade, jer oni nemaju osigurana sredstva niti ih mogu osigurati u iduca tri mjeseca svog mandata. To što ce se možda 15. rujna otvoriti nekakav natjecaj ne znaci apsolutno ništa. Podsjecam da je prije više od godinu dana otvoren natjecaj i za Zracnu luku Zagreb po slicnom modelu i da se do danas ništa nije dogodilo. Tako ce vjerojatno biti i s natjecajem za Brijuni rivijeru.

No, je li taj projekt na tragu vašeg programa pomoci poduzetnicima?


- Ako istarska i hrvatska gradevinska operativa bude radila, ako sutra Istrani nadu svoja nova radna mjesta u tom projektu, i to ne samo konobara i pomocnog osoblja, vec i menadžmenta, ako gradanima bude dopušten pristup na pomorsko dobro, na sve plaže, onda to svakako podržavamo. U suprotnom, ne vidim kakve bi koristi Istrani imali od tog projekta.

Zašto ste se orijentirali na male poduzetnike, buduci da vece stranke daju podršku vecim tvrtkama, zbog cega su im i stranacki racuni bogatiji donacijama?


- Sami ste vec dali odgovor na to pitanje. Korporacije uvijek financiraju HDZ ili SDP, ovisno o tome ocekuju li da ce jedni ili drugi pobijediti na izborima. HSLS je liberalna stranka, a sve liberalne stranke u Europi zastupaju interese malog i srednjeg poduzetništva. Izgubljenih 100.000 radnih mjesta možemo vratiti samo u realnom sektoru; pa ne misli netko da bismo ta radna mjesta vratili zapošljavanjem u državnim i lokalnim službama. Bez opstanka tržišne Hrvatske nema opstanka ni proracunske Hrvatske, a onda nema opstanka ni hrvatske države.

Mislite li da u Istri ima mjesta za dobivanje glasova pored IDS-a?


- Apsolutno. Pa nije IDS Komunisticka partija Kube. Nažalost, posljednjih mjeseci vidimo da IDS, koji je formalno dio lijeve koalicije, puno više suraduje s HDZ-om. Zato kažem da bi možda glas za IDS bio ustvari glas za HDZ u buducnosti, a to bi bilo jako loše.

Rekli ste da s HDZ-om ne želite suradivati. Razmišljate li o postizbornoj suradnji s Kukuriku koalicijom, ako naravno osvojite saborske mandate?


- Ono što sigurno znamo jest da necemo koalirati s HDZ-om i HSS-om. Ali, osim na vlasti, mi možemo biti i jaka oporba. Normalno da svaka politicka stranka teži ulasku u vlast jer se zato i natjece na izborima, no ako ne možete utjecati na realizaciju svojih programa, zašto bismo bili u vlasti? Zbog nekoliko sinekura? Ne, hvala. Ako pobijedi lijeva koalicija, a model upravljanja Hrvatskom ostane isti, takva vlast nas ne zanima. Naglasak HSLS-a nakon izbora bit ce na rješavanju problema malih i srednjih poduzetnika i obrtnika te obrazovanju i znanosti, kao i povezivanju obrazovanja i znanosti s gospodarstvom. Bez ove dvije stvari nema izlaska iz gospodarske krize. Zato je HSLS donio odluku da samostalno izade na izbore, ne bi li mogao biti partner, a ne, kao neki drugi, samo prirepak na koalicijskoj listi.

To je i veliki rizik za HSLS.


- Vidjet cemo. Cijeli sam život bio mali poduzetnik i znam da bez rizika i rada nema profita. Tako je i u politici. Ako nemate politicku hrabrost, ako nemate jake programe i sami ne izborite svoje mandate, zašto bi vas netko uopce cijenio, zašto bi glasao za prirepke SDP-a ili HDZ-a.

Ali, postoji mogucnost da HSLS u slucaju neuspjeha na parlamentarnim izborima nestane s nacionalne scene.


- To se sigurno nece dogoditi. (razgovarao Bojan ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter