Otvaranje mini Las Vegasa ovisi o cijeni zemljišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lokacija na kojoj bi trebao biti realiziran projekt World Las Vegas još uvijek nije utvrdena pa su u igri još Dalmacija i Istra, mada je zapoceta priprema za otvaranje tvrtke Las Vegas Istra i poduzete još neke radnje kojima investitori daju naslutiti da bi on mogao biti realiziran baš u Istri, zakljucak je konferencije za novinare održane u subotu u Fažani.

Njoj su prisustvovali promotori i investitori projekta Michael Jenkins (Las Vegas), Kevin Liang (Las Vegas), Gabriel Ho Pui Meng (Macao), Choi Sok Han (Macao), Ekaterina Samarceva (Rusija), od kojih se moglo cuti da se uskladuju urbanisticki planovi, primjerice Vodnjana sa županijskim, cekaju odgovori na pitanja oko viznog režima za turiste koji bi dolazili u mini Las Vegas, protoka novca od zarade, poreznih davanja…

- Želja nam je da do Nove godine kupimo zemljište, a gdje ce biti mini Las Vegas, ovisi o tome tko ce ponuditi najbolju cijenu za zemljište i biti najbrži s dokumentacijom. Razmatraju se lokacije u Istri, Crnoj Gori i Dalmaciji, a investitori su oduševljeni Dubrovnikom jer su tamo vidjeli puno azijskih gostiju.

Osobno bih volio da to ipak bude Istra jer tu bez problema u par sati može doci veliki broj turista. Važno je da lokacija bude blizu autoputa i uz more. Za realizaciju projekta vrijednog milijardu i pol dolara od trenutka kupnje zemljišta trebalo bi nam oko dvije i pol godine, rekao je Zoran Savicic, jedan od glavnih inicijatora projekta. Financijeri su privatnici iz Amerike i Azije s 50 posto, a ostatak hedge fond i neke banke.

Na konferenciji za novinare opisan je slucaj s autonomnom kineskom pokrajinom Macao u koji su prije deset godina kompanije MGM, Venetian, Vynn, Galaxy, Lisbo i City of dream odlucile uložiti u slican projekt te danas Macao ima 13 kasina, a država mjesecno ubire milijardu i pol poreza od njih.

- Macao je u zadnje tri godine premašio Las Vegas po svemu jer je vecina najboljih kasina iz Las Vegasa otvorila ispostave u toj pokrajini koja je sad u tome lider, svojevrstan kockarski Dubai u koji dolaze gosti iz Malezije, Kine, Indonezije, Japane i Australije. Nekad je prvi bio Monte Carlo, pa Las Vegas, sad je Macao i nadamo se da ce to postati uskoro Hrvatska, rekao je Meng.

Investitori su zadovoljni sastankom sa županom Ivanom Jakovcicem, koji je održan u petak, jer se, kažu, pokazao otvoren za projekt, a uvjereni su da birokracija nece biti spora jer je Vlada u njihovom slucaju "vrlo aktivna i nece doci do zastoja", a zadovoljni su i posjetom predsjedniku Ivi Josipovicu.

Projekt predvida konferencijski, zabavni, trgovacki i sportski centar s vodenim parkom koji bi za goste bio otvoren 365 dana u godini, a razmatra se i mogucnost korištenja obnovljivih izvora energije.

- Želimo da tu bude i sajam da bi se promovirali svjetski, ali i naši brendovi poput maslinovog ulja, tartufa... Zanima nas i ulaganje u javni prijevoz te organsku poljoprivredu da bismo proizvode izvozili u Aziju. Prednost je što se u Hrvatsku mogu implementirati sva dosadašnja iskustva na slicnim projektima, a jako nam je bitno da imamo podršku hrvatskog naroda, rekao je Savicic.


Podijeli: Facebook Twiter