Otvaranje kaštela Bembo obilježilo 2012.

Načelnik Bala Edi Pastrovicchio (Arhiva)
Načelnik Bala Edi Pastrovicchio (Arhiva)

Koncem godine zbraja se učinjeno pa je to bila prilika da porazgovaramo i s Edijem Pastrovicchiom, načelnikom Općine Bale, koji je na samom početku intervjua istaknuo da je, s obzirom na situaciju, zadovoljan s realizacijom proračuna, kao i realiziranim investicijama.

- Što je obilježilo 2012. godinu na području općine?

- To je svakako dugo očekivano otvaranje kaštela Bembo kojega smo svečano inaugurirali u studenom, a od ostalih investicija treba izdvojiti radove na infrastrukturi, u koju je uloženo oko 2,2 milijuna kuna - i to u predjelu Grote, u crpnu stanicu i dio kanalizacije kod uljare, popločena je i Zagrebačka ulica gdje je uređena i jedna fasada, dio infrastrukture se gradio i za potrebe kaštela, ogranak vode i struje za predio Barake, a započeti su radovi za izgradnju visokog napona i trafostanicu prema Grotama.

- Proračun za 2013. planiran je u iznosu od 15,3 milijuna kuna. Koje su investicije koje će krenuti sljedeće godine?

- Najbitnija je stavka, u iznosu od 3,5 milijuna kuna, uređaj za počišćivanje otpadnih voda. I ove će se godine nastaviti s infrastrukturnim radovima, odnosno izgradnjom kanalizacije po naselju Bale, izmijenit će se i javna rasvjeta za što je osigurano po oko milijun kuna, a izdvojio bih i adaptaciju galerije Ulika u koju će biti uloženo oko 800 tisuća kuna. Od manjih zahvata tu su izgradnja vodovoda prema Čubanima, proširenje ceste prema Pižanovcu i igrališta u sportskoj zoni, a tijekom godine će se održavati, odnosno probijati novi putovi.

- Proračun za 2012. iznosio je 12,8 milijuna kuna, a zaključen je s dva milijuna manje. Što je razlog tome i je li to utjecalo na korisnike i investicije?

- Oko dva milijuna kuna su slabija ostvarenja na poreznom dijelu prihoda proračuna, no smatram da je bitno naglasiti da nikakva davanja, odnosno beneficije koje su imali svi stanovnici i korisnici proračuna nisu smanjena već su ostala na dosadašnjem nivou tako da je godina unatoč tome uspješno okončana. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter