Otvaraju se vrsarski kampovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticki Vrsar može odahnuti: nakon posljednjeg sastanka na kojem su Opcina i turisticka tvrtka Maistra dogovorile podlogu za rješavanje medusobnih sporova, posve je izvjesno da ce se kampovi Koversada, Porto Sole i Valkanela otvoriti, i to vec u subotu.

Radnici su pozvani na posao te bi prvi gosti trebali biti primljeni 24. i 25. travnja, što je i uobicajen datum otvaranja ovih kapaciteta.

Na veliko olakšanje lokalne zajednice, koja u Koversadi, Valkaneli i Porto Soleu upisuje 60 posto svih nocenja, uvjeti korištenja opcinskog zemljišta u tim kampovima nece se rješavati pod prijetnjom neotvaranja kampova.

Takoder, velike su šanse da ce se odnosi urediti dogovorom, umjesto na sudovima pred kojima su se dvije strane sporile u proteklih nekoliko godina - najprije oko vlasništva na zemljištu, a potom i oko naknade za njegovo korištenje.

Da ce se navedeni kampovi u subotu otvoriti, potvrdeno nam je iz više izvora, neslužbeno i iz same tvrtke, iako nam nije stigla i službena potvrda direktora Maistre Kristiana Šustara.

Premda je neposredna opasnost po turisticku sezonu otklonjena, a pomirljivi tonovi daju naslutiti da je na pomolu nova era u medusobnim odnosima tvrtke i lokalnih vlasti, valja imati na umu da suština problema nije riješena.

Još se uvijek ne zna koliko ce tvrtka ubuduce placati lokalnoj zajednici za 30 hektara zemljišta koje koristi u dijelu kampova, kao ni što ce biti s desecima milijuna kuna naknade koju Opcina potražuje za proteklih desetak godina. Kako veli nacelnik Vrsara Franko Štifanic, dvije strane tek su se dogovorile da ce se dogovoriti, no i to je veliki korak naprijed.


Podijeli: Facebook Twiter