Otvara se Vatikanska knjižnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vatikanska knjižnica, jedna od najstarijih i najbogatijih u svijetu, nakon trogodišnje obnove u koju je uloženo 25 milijuna eura, 20. rujna ponovno otvara vrata istraživacima, priopcio je njezin voditelj.

Radovi u kojima je knjižnica dobila i najsuvremeniju sigurnosnu opremu bili su nužni zbog pukotina na samoj zgradi iz 16. stoljeca u kojoj se cuva oko milijun i pol djela, medu kojima najstarija potjecu iz prvih stoljeca naše ere, rekao je na konferenciji za novinare kardinal Raffaele Farina.

Knjižnica ima oko 150.000 rukopisa, a medu njima je i najbogatije opremljena Biblija u svijetu, ukrašena minijaturama, u ciju je izradu utrošeno kilogram i pol zlata, rekao je konzervator grckih rukopisa Sever Voicu.

Osim obnove razlicitih prostorija - medu kojima su citaonice sa stropovima ukrašenim freskama - koje su sada medusobno bolje povezane, knjižnica je dobila i elektronicki sustav za kontrolu optjecaja knjiga koji omogucuje da se u svakom trenutku zna gdje je koja knjiga i da se sprijeci njezino iznošenje. Obnovu je financirala sama Bibliotheca Apostolica Vaticana, uz pomoc sponzora iz Italije i inozemstva.

Knjižnicu svake godine posjeti oko 4.000 znanstvenika koji ondje mogu istraživati djela vezana uz pravo, povijest, filozofiju, znanost i teologiju. Papa Benedikt XVI. "pozorno je pratio tijek radova i potvrdio je spremnost" da je posjeti kada se oni završe, rekao je Farina.


Podijeli: Facebook Twiter