Otvara se tržište za pogrebničke djelatnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor je jučer je raspravljao o konačnom prijedlogu Zakona o pogrebničkoj djelatnosti, po kojemu bi se pogrebnički poslovi poput pripreme pogreba i prijevoza pokojnika do groblja ili krematorija prepustili tržištu, dok bi poslove održavanja groblja i ukopa i dalje obavljala komunalna poduzeća. 

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros je naglasio da gradovi i općine različito pristupaju pogrebničkoj djelatnosti. Tako, primjerice, u Umagu, Makarskoj ili Dubrovniku pogrebničku djelatnost obavljaju isključivo komunalne tvrtke u vlasništvu gradova. U nekim je gradovima privatnim pogrebnicima putem koncesija prepušteno desetak posto tih poslova, a neki su gradovi većinu pogrebničke djelatnosti prepustili privatnicima.

Godišnje 550 milijuna kuna

U pogrebničkoj djelatnosti godišnje se okrene oko 550 milijuna kuna, a gradovi i općine uberu ukupno oko tri milijuna kuna na ime koncesija. Iako komunalna poduzeća obavljaju 52 posto ukupnih pogrebničkih poslova u Hrvatskoj, Pros upozorava da prosjek sa svojih 8.500 pogreba godišnje diže Zagreb, u kojem 72 posto pogrebničkih poslova obavljaju privatnici. Budući da su privatni pogrebnici prisiljeni plaćati koncesijske naknade između 30 i 90 tisuća kuna godišnje, a tržište dijele s komunalnim tvrtkama koje za istu djelatnost ne trebaju koncesiju, Pros tvrdi da je riječ o neustavnoj praksi, odnosno o zloupotrebi monopola. "Jedinice lokalne samouprave i dalje će moći obavljati pogrebničku djelatnost, samo što će biti u jednakom položaju kao privatnici. Zakon nikom ništa ne uzima", poručio je Pros. 

Dio saborske oporbe usprotivio se u srijedu liberalizaciji pogrebničke djelatnosti, tvrdeći da će ona umanjiti kvalitetu usluge, a suprotnog su stava vladajući i laburist Dragutin Lesar, koji upozorava da je monopol u pogrebništvu doveo do toga da je u Hrvatskoj "jako skupo umrijeti". Upozorio je da će gradovima i općinama i dalje ostati monopol na održavanje groblja i ukop.

Pogrebništvo unosan biznis

Da će novi zakon pokojnike pretvoriti u robu boji se i nezavisni Branko Vukšić. "Prvo su napravili robu od radnika, a sada rade robu i od mrtvih ljudi, što je prestrašno", rekao je Vukšić, koji tvrdi da je pogrebnička djelatnost "unosan biznis". Uvjeren je i da se lokalnoj samoupravi oduzima profitabilni dio pogrebničke djelatnosti, a da im se ostavlja samo održavanje groblja i ukop koji ne donose dobit. "Profitabilni dio će se dati na tržište, a ovo ostalo neće, da slučajno ne bi jedinice lokalne samouprave mogle nešto zaraditi", tumači Vukšić.

Suprotnog je stava Marjan Škvarić (HNS), koji tvrdi da bi malo koji gradonačelnik odbio predloženi zakon. Škvarić tvrdi da je davanje koncesija za pogrebničku djelatnost otežavalo posao lokalnoj samoupravi. "Nijedna koncesija nije provedena da nismo imali desetak žalbi na svaku od tih provedbi koncesija, jer su se svi žalili na sve. S druge strane, kod provedbe su se događale nemoguće stvari da su se tukli ljudi i u bolnicama i na grobljima", ustvrdio je.

Ivo Jelušić (SDP) pozvao je kolege iz oporbe da brane interese građana, a ne gradova i općina. "Građani mogu biti ugroženi od privatnih, ali i od komunalnih poduzeća ako svoj posao obavljaju preskupo i nekvalitetno", upozorio je Jelušić. Njegova stranačka kolegica Dunja Špoljar ističe, pak, da će posao i dalje raditi privatni pogrebnici te da nema bojazni od urušavanja kvalitete pogrebničkih usluga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter