Otvara se staza u Pazinskoj jami

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak 2. travnja za posjetitelje se otvara Poucno pješacka staza u Pazinskoj jami. Ona ce do 15. travnja biti otvorena petkom od 11 do 16 sati, subotom od 10 do 17 sati i nedjeljom od 10 do 15 sati, a potom ce se do pocetka svibnja moci razgledati vikendom od 10 do 18 sati.

Staza se otvara uoci Uskrsa jer se predstojecih blagdanskih dana u Pazinu ocekuje veci broj turista. Za uskrsne ce blagdane biti otvorni i muzeji u Kaštelu i to u subotu od 12 do 17 sati, a na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak od 10 do 15 sati.

Poucno pješacka staza u Pazinskoj jami duga je 1.300 metra, a zapocinje na Mostu Vršic, nedaleko Kaštela, odakle vodi kroz kanjon do samih obala Pazincice. Potom se serpentinama uspinje do vidikovca «Piramida» i terase hotela Lovac odakle se pruža pogled na Pazin i dolinu Pazincice. Staza je opremljena višejezicnim panoima s objašnjenjima o fenomenu krša, hidrografiji, biljnom svijetu ponora, legendama i istraživanjima. Razgledavanje staze je samostalno, bez vodica.

Razgledavanje podzemlja se u slucaju pogodnih vremenskih prilika i uz prethodnu najavu može organizirati uz obaveznu pratnju speleologa.

Lani je tijekom sezone Jamu posjetilo 5.800 ljudi, što je za 1.300 više nego godinu ranije.


Podijeli: Facebook Twiter