Otvara se škola za gladijatore

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Kada vam dosadi izležavanje na plaži i turističke znamenitosti, zašto ne biste iskusili nešto novo i inovativno. Primjerice "prošetali" podvodnom šetnicom, doživjeli Kamenjak na drugačiji način kroz šetnicu i osjetilno-didaktički park za slijepe, odmorili se u Pješčanoj Uvali na plaži za aktivan i zdrav odmor, iznajmili električni bicikl u Umagu, upoznali rimsku kuhinju i frizure u Areni, otišli na rehabilitacijsko ronjenje ili se pak zaputili vinskim i biciklističkim putovima uz vodstvo novih mobilnih aplikacija. Dio je to novina u istarskom turizmu koje će goste dočekati već sljedećeg proljeća i koje su nedavno dobile financijsku podršku Ministarstva turizma u sklopu programa Inovativni turizam.

Umag poput Barcelone

Poput Barcelone, Londona ili Bilbaoa, Umag će od lipnja sljedeće godine automatski iznajmljivati bicikle svojim gostima i građanima. Bicikli, pa i oni električni, moći će se unajmiti i vratiti na različitim lokacijama. Riječ je o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj pod nazivom Park&Ride, a iza njega stoje umaška Turistička zajednica, hotelijerska kuća Istraturist te Grad Umag. Ovaj je program od Ministarstva turizma dobio 90 tisuća kuna.

Umagu je to nadogradnja postojeće ponude u cikloturizmu koju su počeli stvarati prije par godina. Sada već imaju trasirane i obilježene biciklističke staze za MTB i cestovne bicikliste, unificirane karte i brošure te bike hotele, a organiziraju i biciklističke manifestacije. Ovime će pojačati svoju poziciju na karti cikloturističkih destinacija.

Kamenjak na popularan način

Na krajnjem jugu Istre, točnije na Kamenjaku, posvetili su se šetačima, i to onim slijepima. Njihova osjetilno-didaktička šetnica Gradina, koja se nalazi na Gornjem Kamenjaku bit će prilagođena slijepim osobama, a mogu je koristiti svi drugi ljubitelji prirode. Od Ministarstva turizma za njeno su uređenje dobili 115 tisuća kuna, a projekt je vrijedan dvostruko više. Šetnica vrata otvara početkom lipnja.

Za početak će se urediti nešto više od kilometra staze koja će imat rubnjake te 15 ploča gdje će na hrvatskom i engleskom jeziku te Brailleovom pismu šetačima biti opisani prirodni, kulturni, arheološki ili povijesni lokaliteti. Ploče će biti interaktivne tako da će na njima posjetitelj sam istraživati zanimljivosti koje ga zanimaju. Primjerice, jedna će biti u obliku stabla na kojem se otvaraju prozorčići, a svaki će otkriti neku vrstu životinja koja ovdje obitava. Druge će pak biti u obliku puzzle, a tek kada se one poslože, posjetitelj će znati o kojoj je vrsti životinja riječ. Na dijelu šetnice uredit će se i mirisno-didaktički vrt gdje će biti zasađene biljke koje će slijepe osobe moći dotaknuti i pomirisati te na obližnjim interpretativnim pločama na svom pismu pročitati o kojoj je biljci riječ.

Nova Arena u duhu antike

Pula je za projekt Rimska Pula od resornog ministarstva dobila 100 tisuća kuna. Direktorica TZ-a Pula Sanja Cinkopan Korotaj objavšnjava da je riječ zapravo o dva turistička proizvoda unutar ovog projekta koja TZ stvara u suradnji s Arheološkim muzejom Istre, Javnom ustanovom Pula Sport i Društvom vodiča Pula. Jedan je već ove godine predstavljen gostima i agentima, a riječ je o kostimiranom razgledu Pule s predstavom ispred Augustovog hrama te raznim radionicama o antičkoj kulturi. Drugi se odnosi na specijalne programe u Areni određene dane u tjednu kada bi cijena ulaznice bila nešto viša od one uobičajene. Tog će se dana u Areni odigravati gladijatorske borbe, a gosti će se moći zabaviti i na raznim radionicama o životu u doba antike.

- Novost je osnivanje škole gladijatora po uzoru na neke slične u inozemstvu kojima je cilj stvoriti gladijatore koje bismo mogli angažirati na našim manifestacijama kroz ljeto te u ovom projektu. S gladijatorskom je obukom već počelo šest osoba, a vještinama nekadašnje gladijatorske borbe ih obučavaju stručnjaci iz Bergama, kaže Cinkopan Korotaj. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter