Otvara se prvi revitalizirani uspon prema Kaštelu


U petak će se prigodnom svečanošću, uz nastup Dječjeg zbora Zaro, službeno označiti kraj rekonstrukcije De Vileovog uspona prema Kaštelu, prvog koji je cjelokupnim uređenjem uistinu revitaliziran. Uspon, koji se nalazi unutar povijesne jezgre Grada Pule upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, u potpunosti je rekonstruiran prema uvjetima Konzervatorskog odjela u Puli.

Kanal iz antike

Projekt je obuhvatio izgradnju kolno-pješačke površine, izgradnju oborinskog i sanitarnog kolektora, vodovodne i plinske mreže te javnu rasvjetu i polaganje podzemne elektroničko-komunikacijske infrastrukture.

Rekonstrukciju uspona izvela je pulska tvrtka TGT Adriatic d.o.o. koja je popločala uspon materijalom istovjetnim postojećem, odnosno kamenim vapnencem i pješčenjakom. Polaganje kamenog opločenja i stepenica provelo se prema izvornom oblikovnom uzorku, a postojeće kamene ploče deponirane su za upotrebu prilikom održavanja. Osim opločenja, rekonstruirana je i postojeća infrastruktura vodovodne i plinske mreže, odvodnja oborinskih i sanitarnih voda, kablirana je elektroenergetska mreža, te rekonstruirana i proširena javna rasvjeta.

Prvobitno je bilo navedeno da se očekuje otvaranje uspona za Uskrs. No, kako se De Villeov uspon nalazi unutar povijesne jezgre Grada Pule mogućnost arheološkog nalaza bila je očekivana, što je u konačnici i prolongiralo završetak. Upravo iz tog razloga, sami radovi započeli su iz pravca Ulice Sergijevaca da bi se lakše pozicionirali arheološki nalazi. (G. ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter