Otvara se obnovljena cesta od Dajle do Novigrada

Radovi bi u cijelosti trebali biti okončani u siječnju
Radovi bi u cijelosti trebali biti okončani u siječnju

Rekonstrukcija državne ceste D75, dionice od Dajle do Novigrada u duljini od tri kilometra, približava se kraju, a otvaranje prometnice investitori su najavili za danas.

- Radovi su trenutno u završnoj fazi te se izvode asfaltni slojevi. Postavlja se vertikalna signalizacija, humusiraju se bankine, berme te zeleni pojas, kaže Tamara Pajić iz ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta. Rekonstruirana prometnica imat će kolnik širine 7,1 metar, dok je dosadašnji kolnik bio širine 5,5 metara. Izgrađeno je novo kružno raskrižje kod turističkog naselja Mareda na kojem je instalirana nova rasvjeta svjetlećih dioda. U sklopu rekonstrukcije također je izgrađen nov zatvoreni sustav oborinske odvodnje.

Radovi su započeli još u kolovozu, a dosad su izvedeni zemljani radovi, izmještanje vodovodnih, električnih i telekomunikacijskih instalacija, a cijelom je duljinom trase izgrađena nova biciklistička staza, kao i pješačke staze u zoni naselja sa zelenim međupojasom. Cesta će se, uz privremeni režim prometa, otvoriti uoči Božića, dok će se radovi do završetka investicijskog zahvata nastaviti nakon Nove godine i završiti u siječnju. Do kašnjenja je došlo zbog postavljanja telekomunikacijske infrastrukture zbog čega su pomaknuti rokovi dovršetka. Za vrijeme odvijanja radova na snazi je bila privremena regulacija prometa obilaznim pravcem Karigador - Kovri - Bužinija - Novigrad te obrnutim putem za sva vozila iz suprotnog smjera.

Radove izvodi varaždinska građevinska tvrtka Colas Hrvatska, nadzor provodi pazinski Učka-konzalting, a projektant je pulski Via-ing. Ugovorena vrijednost radova bez PDV-a iznosi 14,6 milijuna kuna, a ugovorena usluga nadzora pola milijuna kuna. Dakle, s PDV-om se investicija može zaokružiti na oko 19 milijuna kuna. Ukupna investicija rekonstrukcije dionice državne ceste D75 u dijelu u kojem ona prolazi područjem Grada Novigrada, od Dajle do Antenala, procijenjena je na 40-ak milijuna kuna, a u cijelosti će se financirati sredstvima Hrvatskih cesta. (Anđelo DAGOSTIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter