Otvara se izvrsna prilika za mlade mozgove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Istarska županija su projektni partneri u međunarodnom projektu DA-SPACE, Open Innovation to raise Enterpreneurship skills and Public Private Partnership in Danube Region, u kojem sudjeluje dvanaest partnera iz sedam europskih zemalja. Osim u Hrvatskoj, projekt se provodi i u Njemačkoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Češkoj i Srbiji, a sufinanciran je iz Interreg Dunavskog Transnacionalnog programa.

Ovu novu aktivnost na pulskom sveučilištu detaljnije je pojasnio doc.dr.sc. Dean Sinković, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković i voditelj ovog projekta u Puli.

- U svakoj od zemalja sudionica otvorit će se jedan inovacijski laboratorij i svi će oni međusobno surađivati i biti umreženi. Početak projekta je bio 1. siječanj 2017. a trajat će do 30. lipnja 2019., ukupni budžet je 1,7 milijuna eura, od čega FET-u pripada 121.325 eura, a Istarskoj županiji stiže 88.800 eura. Ciljevi pokretanja inovacijskog laboratorija su da se razvijaju poduzetničke vještine kod mladih, da se bolje umrežavaju poduzetnici i mladi, te da se pomogne širem društvenom okruženju kroz kreiranje određenih inovacija, a znamo da su upravo inovacije pokretač gospodarstva. Projekt će ići kroz dva ciklusa u trajanju od pet mjeseci, a prvi počinje uskoro nakon natječaja za zainteresirane studente i ostale mlade osobe. Na naš natječaj za sudjelovanje u projektu već se javilo sedam tvrtki koje su tu u funkciji tražitelja rješenja, odnosno one će ponuditi mladim timovima svoje izazove ili detaljno objašnjene probleme iz različitih područja, a timovi onda imaju pet mjeseci da pronađu najbolje moguće rješenje koje bi se moglo i implementirati u praksi. Ono što moram naglasiti je da poduzeća to ne košta ništa, osim što moraju naći vremena da što bolje obrazlože ono što traže od timova, da odrede jednu osobu kao mentora koji će kroz tih pet mjeseci biti s mladim ljudima, i da zaista budu otvoreni za suradnju, istaknuo je Sinković.

Sudionici koji su definirali izazove za prvi ciklus radionica su Eurokonzalting, Grad Buzet, Infobip d.o.o., IRENA, Istarska županija, Maistra d.d. i Uniline d.o.o. Nakon natječaja za mlade bit će formirano sedam timova sa pet do osam članova, a bitno je naglasiti da se radi o otvorenom inovacijskom laboratoriju i inicijativi, te da se na natječaj mogu javiti i druge mlade osobe od 18 do 30 godina koje nisu nužno studenti. Kroz tih pet mjeseci svi će mladi, osim mentorstva, dobiti i vrlo korisnu i profesionalnu edukaciju koja će biti modelirana posebno prema svakom od sedam postavljenih problema, a provodit će ju međunarodni tim vrhunskih stručnjaka. Radom u inovacijskom laboratoriju mladi će steći nova, praktična znanja i poduzetničke vještine, a povećat će i svoje šanse za zapošljavanje.

Jedan od primjera problema koji će se rješavati u inovacijskom laboratoriju predstavio je Aleksandar Major iz Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije.

- U sklopu našeg odjela djeluje Vijeće tržišta rada koje se bavi proučavanjem trendova i problema na samom tržištu rada Istarske županije, i kroz to tijelo ćemo probati što bolje ispitati kako se to tržište rada kreće, koji su trenutni problemi, koji će biti budući problemi, i da što bolje pokušamo usmjeriti buduće kadrove na određena zanimanja koja su deficitarna, a možda i pokrenuti neka nova zanimanja koja bi se kroz ta inovativna rješenja mogla pojaviti kao potrebna, rekao je Major.

Projektna asistentica i lab manager Mirena Tubić pozvala je sve zainteresirane da se jave na natječaj DA-SPACE Open Inovation Laba koji je otvoren do 15. prosinca. Prijave su na engleskom jeziku putem službene stranice DA-SPACE projekta, no sve dodatne informacije mogu se naći i na službenim stranicama Istarske županije i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Uz Tubić koja će voditi sve aktivnosti u inovacijskom laboratoriju, mlade timove vodit će pomoćnik rektora sveučilišta doc.dr.sc. Sven Maričić.

- Želio bih napomenuti da Sveučilište zaista radi na tome da se otvori prema poduzećima, mijenjamo nastavni program, otvorili smo Centar za karijere, evo sada i inovacijski laboratorij, tako da više nitko ne može reći da nismo otvoreni za suradnju. Zauzvrat tražimo samo da poduzetnici dođu i iskoriste ovo što mi nudimo. Konačni cilj može biti i smanjenje odljeva mozgova iz Hrvatske, kazao je Sinković. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter