Otvara se Isabella Island Resort na Svetom Nikoli


Na Jadranu se uoči i tijekom ovog ljeta otvara oko 25 novih ili potpuno obnovljenih hotela, što je najviše u zadnjih deset i više godina. U njihovu su gradnju, obnovu i uređenje domaći i strani investitori uložili više milijardi kuna.

Među brojnim ovoljetnim otvorenjima, jedna je od većih investicija, vrijedna 250 milijuna kuna, Isabella Island Resort kompanije Valamar Riviera, koji se otvara idućeg tjedna na otočiću Sveti Nikola kod Poreča. To je ujedno i trenutno najveći projekt te grupacije.

Za lipanj je najavljeno i otvaranje obnovljenog Maistrinog sada boutique Hotela Adriatic na rivi u Rovinju, u što je uloženo 30 milijuna kuna. Manji hotel Snena uvala otvoren je i u Drenju, općina Raša u Istri. Pulski Arenaturist već je otvorio obnovljeni hotel Park Plaza u Puli.

Hotelske kompanije dosta su ove godine ulagale i u tekuće održavanje, okoliš, energetsku učinkovitost, pa tako Valamar u svom kampu Lanterna kod Poreča uvodi i tzv. glamping ponudu s luksuznim šatorima. U Funtani se otvara uskoro i novi kamp Polidori kojem je u planu cjelogodišnje poslovanje.

"Tako velik broj otvaranja novih hotela ovog ljeta dijelom je i rezultat dvogodišnjih investicija u sektoru koje sada dolaze kraju, a krenule su 2013. s ukupno 230 milijuna eura, da bi se prošle godine gotovo udvostručile na 410 milijuna eura", kazao je ministar turizma Darko Lorencin, istaknuvši da je za takav investicijski ciklus u hrvatskom turizmu ključna bila Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) i njezine povoljne kreditne linije.

To sve pokazuje i da je Hrvatska u turističkom smislu u uzlaznoj putanji. Sad smo i u fazi da je sve manje postojećih hotela za obnovu te ulazimo u zonu 'brownfield' investicija poput onih Danka Končara u marinu u Puli te za bivši vojni objekt Katarina monumenti, što se očekuje uskoro, kaže Lorenicn. Napominje i da se "intenzivno radi i na pripremi lokacije Muzil za koju se brzo očekuje poziv za iskaz interesa, uređuje se i područje Hidrobaze pod tvrtkom Brijuni Rivijera, te nas sve to polako 'gura' i ka 'greenfield' investicijama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter