Otvara se gradilište nove pulske bolnice

Otvara se gradilište na mjestu velikog nikad asfaltiranog parkirališta zgrade ginekologije (D. ŠTIFANIĆ)
Otvara se gradilište na mjestu velikog nikad asfaltiranog parkirališta zgrade ginekologije (D. ŠTIFANIĆ)

"Državnim proračunom pulskoj je Općoj bolnici skinuto 500 tisuća kuna namijenjenih za projektnu dokumentaciju i druge troškove oko pokretanja projekta nove bolnice, ali smo mi to podmirili iz drugih izvora i neće utjecati na nastavak aktivnosti vezanih uz izgradnju nove bolnice, kaže Valerio Drandić, predsjednik Upravnog vijeća bolnice, sretan što bolnici nije smanjen redovni mjesečni limit, što se novim rebalansom državnog proračuna dogodilo mnogim drugima.

Projekt nove bolnice, dakle, ide dalje. U ponedjeljak, 15. travnja, otvara se gradilište na mjestu velikog nikad asfaltiranog parkirališta kraj zgrade ginekologije. "Prijavit ćemo gradnju, uvesti geodete, iskolčiti gradilište, građevinari će osigurati pristup platou za organizaciju gradilišta…

Najvažnije da ćemo službeno prijaviti početak gradnje i time početi konzumirati građevinsku dozvolu koja istječe koncem ovog mjeseca", kaže Drandić koji danas u Zagrebu, u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj i Ministarstvu financija dogovara zadnje detalje u vezi drugog kredita za novu pulsku bolnicu. HBOR bi danas trebali pohoditi i predstavnici Europske investicijske banke, koja je izvor novca za HBOR-ove kredite, pa se valja nadati da će dati zeleno svjetlo pulskom projektu.

Potom treba dočekati jamstvo države i za taj kredit. U Ministarstvu zdravlja nam ne znaju reći ni kad bi se ta točka dnevnog reda mogla naći na sjednici Vlade. A bez toga nema ni raspisivanja međunarodnog natječaja za izvođače gradnje i početka pravih radova. Nije još potpisan ni ugovor s Erste bankom, jer traju pregovori banke i Ministarstva financija o načinu korištenja državnog jamstva.

Da zbog spore birokracije ne bi potpuno propala građevinska dozvola, koja je jednom već produžavana, Upravno vijeće Opće bolnice odlučilo je samo otvoriti gradilište, a pripremne radove povjerili su pulskoj tvrtki Gramont plus. Budući da je riječ o radovima male vrijednosti, nisu bili obvezni izvođače birati na javnom natječaju.

Na sjeveroistočnom dijelu budućeg bolničkog kompleksa pripremat će se gradnja parkirališta s prilaznom cestom, prema projektnoj dokumentaciji koju je izradio Urbis 72 iz Pule i u skladu s Elaboratom o iskolčenju parkirališta. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter