Otvara se eko-tržnica u Šijani

Jedan od ciljeva tržnice je pomoći lokalnim proizvođačima hrane (D. MEMEDOVIĆ)
Jedan od ciljeva tržnice je pomoći lokalnim proizvođačima hrane (D. MEMEDOVIĆ)

U današnje vrijeme, kada je budućnost zelenih tržnica u Hrvatskoj neizvjesna, pred otvaranjem smo, za naš pojam, sasvim novog koncepta tržnice, koja je nastala kao rezultat zajedničkog projekta udruge ekoloških proizvođača IEP (Istarski eko-proizvod) i potrošača ekološke hrane koji su organizirani u grupe takozvane solidarne razmjene.

Tržnica je, kako je rekao na današnjem predstavljanju Nenad Kuftić, predsjednik udruge Istarski eko-proizvod, osmišljena po uzoru na seljačke tržnice koje se organiziraju u gotovo svim zemljama EU-a, a najraširenije su u Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji. One se razlikuju od uobičajenih gradskih (komunalnih) tržnica po tome što se na njima prodaju isključivo proizvodi obiteljskih poljoprivrednih proizvođača.

Uz poljoprivredne prehrambene proizvode, pojasnio je, uobičajeno se prodaju tradicijski suveniri, nakit, kruh, kolači, a takozvane seljačke tržnice obogaćene su i raznim manifestacijama pa se uz samu prodaju često organiziraju i popratne svečanosti i degustacije.

- Naša je ideja koncept tržnice bez prekupaca, želja da smanjimo broj ruku kroz koje hrana prođe i da ona direktno od proizvođača, u najkraćem mogućem roku, dođe do potrošača, rekao je Kuftić.

Drugi je cilj pomoći malom, lokalnom, ekološkom proizvođaču hrane koji će, na ovaj način, biti vidljiviji i kupcima dostupniji, a ljude naučiti da jedu sezonski, dodao je.

Kuftić vjeruje da će svaki proizvod naći svog kupca jer sva proizvedena eko-hrana u Istri trenutno ima kupce koji su organizirani u takozvane grupe solidarne razmjene.

Samo otvorenje tržnice održat će se, kazao je Danijel Balaban, iz Udruge solidarne razmjene, u utorak u Šijani na Trgu 1. istarske brigade u 18.30 sati. Na ovoj tržnici, naveo je, prodavat će s isključivo proizvodi iz vlastite proizvodnje, i to uzgojeni na ekološki prihvatljiv način. Eko-tržnica će za sada biti otvorena svakoga utorka, od 19 do 21 sat ljeti, odnosno od 17 do 20 sati zimi.

Na otvaranju eko-tržnice u Šijani svoje proizvode izlagat će OPG Pekica (mlijeko), OPG Stipančić i Lavanda Bel (lavanda), A&Ž iz Buzeta ponudit će med i medne proizvode, OPG Krušvar žitarice i brašno, OPG Komparić džemove, OPG-i Turnšek, Siljan i Kuftić ponudit će eko-povrće, a OPG Komić proizvode od samoniklog bilja.

Gost tržnice bit će OPG Mihaljević iz Dalja s ekološkim jabukama. Uz zanimljive izlagače za posjetitelje će biti pripremljena i razna natjecanja, proglašenje najljepšeg balkonskog vrta te eko-kutak za najmlađe. Zvijezda večeri bit će pak kravica Krnja. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter