Otvara se AZRRI-jev edukacijski gastrocentar

Srce AZRRI-jeve edukacijske kuhinje na Gortanovom brijegu: "termički blok" s kamerama u stropu (D. ŠIŠOVIĆ)
Srce AZRRI-jeve edukacijske kuhinje na Gortanovom brijegu: "termički blok" s kamerama u stropu (D. ŠIŠOVIĆ)

Na Gortanovom brijegu blizu Pazina ovog će se petka u podne svečano otvoriti Edukacijski gastronomski centar Istre. Bit će to ujedno prvi dovršeni "modul" od niza planiranih sadržaja u sklopu AZRRI-jevog Centra za regionalni ruralni razvoj koji se, rascjepkani u desetak različitih projekata, financiraju i sredstvima europskih fondova.

Ovaj je edukacijski gastrocentar izgrađen, opremljen i uređen sredstvima iz međunarodnog projekta "KEY Q - Ključ za kvalitetu razvoja i valorizaciju poljoprivredno-prehrambenih resursa na Jadranskom području", koji je AZRRI provodio tijekom zadnje dvije i pol godine s partnerima iz Bosne i Hercegovine te talijanskih regija Friuli-Venezia Giulia i Emilia Romagna.

U sklopu tog projekta održan je niz radionica i seminara u kojima su sudjelovali učenici i profesori ugostiteljskih škola iz sve tri zemlje, razmjenjujući iskustva i učeći jedni od drugih o uporabi tradicijskih proizvoda (posebice tjestenina, mesa i sira) u modernom ugostiteljstvu i potencijalima tih jela u turističkoj ponudi.

Cijeli projekt vrijedan je 677.000 eura, a od tog iznosa je 170 tisuća eura uloženo u izgradnju centra na Gortanovom brijegu, osmišljenom po uzoru na već uhodane edukacijske kuhinje u Italiji.

Ovaj će centar, odnosno njegova edukacijska kuhinja, sa svojih 150 kvadrata korisne površine služiti za održavanje gastronomsko-kulinarskih radionica, seminara, tečajeva i drugih vrsta osposobljavanja namijenjenih profesionalnim ugostiteljima, stručnom osposobljavanju profesora i učenika ugostiteljskih škola, ali i građana, pa čak i turista.

U AZRRI-ju programe tih radionica i seminara namjeravaju posebno usmjeriti na valorizaciju tradicionalnih istarskih jela, na valorizaciju mesa autohtonih istarskih pasmina (istarskog goveda, magarca, ovce i koze) te na edukaciju učenika turističko-ugostiteljskih škola iz Istre i ostatka Hrvatske te inozemstva. (D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter