Otužne pulske Valkane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlog se tjedna redakciji Glasa Istre obratila citateljica, gospoda Ljiljana Banjaj koja je zatecena zapuštenim stanjem kupališta Valkane. Naime, najveci problem predstavlja tuš koji vec duže vrijeme curi i kada je zatvoren, a nalazi se uz dio predodreden za invalide. Tuš je opasan upravo zbog vode koja otjece i neprestano stvara sklisku podlogu punu žabokrecine i gljivica na kojoj se vec nekolicina ljudi poskliznula i pala, no na svu srecu bez težih ozljeda. Citateljica se osvrnula i na problem vezan uz kantu za smece smještenu uz slavinu s pitkom vodom, te na dio koji se nalazi odmah uz pokvareni tuš koji izgleda kao septicka jama i oko kojeg se širi neugodan miris. Najveci problem imaju, pak, osobe s invaliditetom za koje nije napravljen prolaz do plaže, kao i mokra podloga koja sprjecava siguran i nesmetan prilaz. Ljiljana Banjaj tvrdi da su Valkane, nekadašnje najpopularnije kupalište, sada obicno ruglo i sramota Pule, te iako je svjesna da problem nitko nece riješiti u dogledno vrijeme, željela je samo upozoriti i uputiti gradane na još jedan problem našeg grada.

Drugi citatelji koji, takoder, vec duži niz godina dolaze na Valkane ukazuju, pak, na neprimjeren nacin ranojutarnjeg cišcenja. Iako je ranijih godina postojala osoba koja je mela kupalište, sada, kako nam kažu citatelji, dolaze djelatnici sa šmrkom i svu prljavštinu jednostavno speru u more.

Upite o stanju na kupalištu uputili smo Herculanei, a kako smo od njih doznali, na gradskom kupalištu Valkane prije turisticke sezone postavljeno je pet posuda od 240 litara za sakupljanje sitnog otpada, koje su zamijenile stare košarice. Prije pocetka sezone dodatno je postavljeno pet plasticnih posuda od 80 litara uz obalu da bi se kupacima olakšalo odlaganje otpada. Grad Pula je na zahtjev Udruge invalida postavio slavinu s pitkom vodom i tuš za njihove potrebe u neposrednoj blizini posude za otpad zbog tehnickih uvjeta. Takoder se, po programu održavanja kupališta za 2009. godinu, kupalište cisti dva puta tjedno, što podrazumijeva cišcenje obale i prostora kupališta, a navedene se posude za sakupljanje otpada prazne svakodnevno, nedjeljom i praznikom.

Bitno je istaknuti da Herculanea po potrebi cisti kupalište i izvan programa, odnosno definiranih dana sakupljanja otpada. Ponekad, zbog obujma podrucja koje je pokriveno ovim programom cišcenja (devet lokacija - više od deset kilometara), radnici Herculanee nisu u mogucnosti istovremeno biti prisutni na svim lokacijama, pa i ovim putem pozivaju gradane da ako primijete otpad nazovu Herculaneu koja ce ga, što je prije moguce, pokupiti.

Prema rijecima Vladimira Bršcica, rukovoditelja Kanalizacije, unatoc cestim pritužbama gradana, na kupalištu Valkane ne postoji izgradena kanalizacija. Provjerom djelatnika na terenu kao i u razgovoru sa spasiocima koji cijeli dan borave na kupalištu, ustanovljeno je da na Valkanama nema smrada od kanalizacije te da je moguce da se smrad osjetio jer su neposredno prije bili pražnjeni kemijski WC-i ili septicke jame okolnih kuca, rekao je Bršcic.

Od procelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata saznali smo da je došlo do devastacije gradske imovine i da ce pokvareni tuš biti saniran, a do postavljanja novih za sada nece doci zbog skorašnjeg završetka sezone.


Podijeli: Facebook Twiter