Otužna raška Vlaška

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brdašca svakovrsnog otpada na tzv. privremenom, a zapravo divljem deponiju na Vlaškoj kraj Raše upotpunjuju otužnu sliku koju ostavlja ruševna zgrada nekadašnje termoelektrane. Ni oznaka zabrane odlaganja smeca ne prijeci ekološke hulje da uz taj dio kanala otpadnih voda, koji iz Raše ide prema Štalijama, osim gradevinskog otpada "u prirodu" bacaju i namještaj, sanitarije, gume, itd.

Pomalo ce utopisticki zazvucati, ali raški nacelnik Josip Knapic napominje da je Vlaška u opcinski prostorni plan – koji, doduše, još nije usvojen – ucrtana kao eventualni produžetak gospodarske zone Bršica-Štalije. Bliža buducnost, ipak, tjera na sanaciju zgrade u vlasništvu HEP-a te odlagališta otpada. Na to obavezuje i vec zastario nalaz inspekcije zaštite okoliša, prema kojem daljnje urušavanje gradevine predstavlja "opasnost po život i sigurnost ljudi te prometa", a deponij opasnost za širenje požara. Podsjetimo, tamošnjom makadamskom cesticom odvijao se lokalni promet tijekom sanacije mosta na dionici državne ceste Raša - Most Raša.

Nacelnik Knapic istice da ce od HEP-a, kao vlasnika veceg dijela tamošnjeg zemljišta, Opcina zatražiti sponzorstvo za odvoz smeca s Cera (koji bi stajao oko 35 tisuca kuna) po uzoru na akciju koju su ondje zajedno proveli prije dvije godine. - U HEP-u su prije sedam-osam godina željeli srušiti zgradu, no kasnije se razmišljalo da se u njenim gabaritima eventualno urede kakva skladišta koja bi se nekom iznajmila. To bi bilo isplativo s obzirom na perspektivu te lokacije kao dijela gospodarske zone, kaže prvi covjek Raše.

Smatra da su Rašani prihvatili - ali ocito ne dovoljno (!) – boks za krupni otpad, privremeno smješten u opcinskom središtu iza igrališta kod nekadašnje toplane. Opcinske ce službe, najavljuje nacelnik, ubrzo u dogovoru s mještanima osmisliti te pojacati sustav prikupljanja takvog otpada te pronaci novu, primjereniju lokaciju za boksove.


Podijeli: Facebook Twiter