Ottavio Missoni u MSUI-ju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Putujuca izložba "Ottavio Missoni. Genij boje" bit ce otvorena u petak u 20 sati u staroj tiskari Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Hrvatska je ponovno domacin izložbi o stilistu Missoniju, koji je zahvaljujuci svojoj jedinstvenoj upotrebi boja postao utjelovljenjem talijanske izvrsnosti u svijetu.

Izložba iznosi pricu o Missonijevom uspjehu isticuci elemente koji upucuju na duboke kulturne korijene visokokvalitetne obrtnicke proizvodnje pod nazivom "Made in Italy", cijenjene i poznate u cijelom svijetu.

Narativna potka postava ispreplice poslovno i privatno, a razvija se kroz tri tematska podrucja: sportska karijera na najvišim razinama, djelovanje kreativca koji je uspio osnovati opipljivo poslovno carstvo te cista radost umjetnickog pothvata.

Kroz razvoj Missonijevih ikonografskih motiva i palete boja, posjetitelju se razotkriva izvanredan alkemijski spoj dara, discipline i strasti koji pretace umjetnicko stvaralaštvo u cijenjeni brend poznat u cijelom svijetu.

Izuzetna Missonijeva sportska karijera pocela je 1935., a dosegla vrhunac 1948. godine sudjelovanjem u utrci na 400 metara s preponama na Olimpijskim igrama u Londonu. Nakon što je otvorio svoju prvu radionicu pletenine u Trstu, u svijet tkanina i mode uvela ga je supruga Rosita Jelmini, cija je obitelj posjedovala tvornicu šalova i izvezenih tkanina.

Šezdesetih godina prošlog stoljeca kreacije s Missonijevim potpisom pojavljuju se prvi put na revijama. U veljaci 2011. obitelj Missoni proslavila je Ottavijev 90. rodendan, a uskoro ce brend Missoni obilježiti šezdesetu godišnjicu postojanja.

Missonijeve kreacije izlagane su u najprestižnijim muzejima i galerijama svijeta, a uklopljene su i u stalni postav Costume Institutea Muzeja Metropolitan u New Yorku.

Osim što je jedan od najznacajnijih stilista današnjice, Ottavio Missoni je uspješno prenio svoje genijalne kombinacije boja i u umjetnost, preuzimajuci neke od kljucnih stilema iz vlastitog stvaralaštva. Izložba "Ottavio Missoni. Genij boje" bit ce otvorena do 22. srpnja. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter