Otrovni mulj stiže u Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc svim madarskim uvjeravanjima da je širenje onecišcenja zaustavljeno, dogodilo se ono najgore: otrovni mulj stigao je rijekom Rabom u Dunav, a u Hrvatskoj ga možemo ocekivati u subotu, najkasnije nedjelju.

Otrovni mulj uništio je kompletan ekosustav u rijeci Marcal, koja prolazi mjestom na kojem se u ponedjeljak dogodilo puknuce spremnika u tvornici aluminija, iz kojeg se onda izlila crvenkasta toksicna masa koja je poplavila okolno podrucje, usmrtivši pet osoba.

Biljni i životinjski svijet u rijeci Marcal više ne postoji, a pomor ribe glasnogovornik madarske službe za izvanredna stanja Tibor Dobson potvrdio je i u Rabi i Dunavu, na mjestu gdje se Raba ulijeva u Dunav. Nema, dakle, više nikakve sumnje da ce madarska katastrofa pogoditi i ostale zemlje kojima prolazi Dunav, druga najveca europska rijeka, medu njima i Hrvatsku.



Ipak, po zadnjim informacijama zagadenost Dunava otrovnim muljem u petak se smanjila u odnosu na dan ranije, kada je toksicna masa doprla do te rijeke. Mjerenja su pokazala da je pH u Dunavu kod Komaroma, 80 kilometara zapadno od Budimpešte, iznosio 8,4, što je neznatno više od normalne razine lužnatosti.

Na podrucju Rabe i Marcala situacija je teža i znatno opasnija no što se u prvi mah cinilo. Madarske vlasti dijele letke u kojima pozivaju stanovništvo da izbjegava kontakt s vodom te da ne lovi niti konzumira ribu iz Marcala i Rabe.

Opasna visoka lužnatost Rabe, kojoj je na ušcu u Dunav izmjerena pH vrijednost od 9,1, pokušava se smanjiti dodavanjem gipsa i kiseline, no bez osobitog uspjeha.


Podijeli: Facebook Twiter