Otrovna alga napada Kvarner

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dojava europskog prvaka u podvodnom ribolovu Danijela Gospica lošinjskom Institutu za istraživanje i zaštitu mora - Plavi svijet, sa sumnjom da je u moru uvale Lukovac na istocnoj strani otoka Cresa uocio tropsku algu, pokazala se tocnom i nakon pregleda lokacije utvrdeno je da se stvarno radi o invazivnoj zelenoj tropskoj algi Caulerpa racemosa, što je prvi nalaz ove invazivne vrste u podrucju Kvarnera.

O nalazu je javnost izvijestio velološinjski institut, gdje od voditeljice istraživanja Plavog svijeta, biologinje Nikoline Rako, doznajemo da je pregledom lokacije u uvali Lukovac utvrdeno da se alga vec proširila na morskom dnu cijele uvale na površini od oko 6.700 cetvornih metara gdje alga pokriva više od 50 posto te uvale. Za sada susjedna podrucja nisu pregledana, pa se ne može reci je li se alga i proširila, ali s obzirom da se dijelovi alge lako šire morskim strujama, ukoliko se ne poduzmu mjere njenog iskorjenjivanja, pretpostavlja se da ce se na podrucju Kvarnerica njezino širenje i nastaviti.

Inace, Caulerpa racemosa i Caulerpa taxifolia su invazivne tropske alge koje se šire Sredozemnim morem i obje ozbiljno ugrožavaju život u moru jer po dnu pletu gustu mrežu koja ne propušta svjetlo, guše morsko dno uzrokujuci stanje bez kisika to jest anoksiju dna te uzrokuju razvijanje sumpornog dioksida. Obje alge su otrovne, nemaju prirodnih predatora u Sredozemnom moru i Jadranu te se nekontrolirano i brzo šire.

Za razliku od Kvarnera, Caulerpa racemosa je do sada bila pronadena na podrucjima južnog i srednjeg Jadrana i kod Vrsara. Iz Plavog svijeta porucuju da u slucaju pronalaska ili sumnje na tropske alge gradani o tome mogu izvijestiti Institut za oceanografiju i ribarstvo, Laboratorij za bentos u Splitu na telefon 021/408-004 i na mail adresu [email protected] te u Plavi svijet, Kaštel 24, Veli Lošinj na telefon 051/604-666 i [email protected].

Pritom se upucuje i upozorenje da se tropske alge ne dira i ne cupa jer otkinuti komadici u moru pospješuju njeno širenje.


Podijeli: Facebook Twiter