Otrovi u bojama i maskama za lice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrijeme je maškaranja, no i onda kad se skrivamo pod maskama, ili šminkamo lice ne bismo li se "pretvorili" u nekog, ili nešto drugo, kažu strucnjaci, valja biti na oprezu, posebno kad su u pitanju djeca. Djecja šminka i boje za lice, jednako kao i plasticne maske, a posebno one koje potpuno prianjaju uz lice, ili se navlace preko cijele glave - potencijalni su uzrok trovanja i alergijskih reakcija.

Maškaranje takvim, potencijalno opasnim predmetima ili šminkom, isticu strucnjaci, jednom godišnje, sigurno nece biti fatalno, no svejedno ih, kažu, treba izbjegavati. Olovo, anilin, nikal, krom ili arsen, naime, opasni su kemijski elementi koji se nalaze u djecjim bojama za lice i u šminki, zabranjeni su u kozmetici koja se prodaje na tržištu EU-a, no tržište je proizvodima s takvim sastavom svejedno preplavljeno.

Opasni ftalati

Naime, na deklaracijama tih metali nisu navadeni, pa samo laboratorijska kontrola i alarmiranje potrošaca mogu pokazati pravo stanje stvari. Europski Rapex sustav za alarmiranje potrošaca o opasnim proizvodima na tržištu prepun je upozorenja o štetnoj djecjoj šminki, bojama za maškaranje i maskama, pri cemu potonje sadrže prevelike kolicine ftalata, tvari za omekšavanje plastike, koja u dodiru sa slinom može biti toksicna i kancerogena.

Prema laboratorijskim analizama koje je u SAD-u napravila organizacija Safe cosmetics, od deset setova boja za lice, namijenjenih djecjem maškaranju, svih je deset sadržavalo zabranjeno olovo, koje cak i u vrlo malim dozama može oštetiti mozak, dok su u analiziranim setovima za šminkanje pronadeni i nikal, kobalt i krom, koji mogu uzrokovati kontaktni dermatitis i doživotnu osjetljivost kože te promjenu pigmentacije.

Izbjegavati djecju šminku

Na deklaracijama, ako one postoje, ti elementi nisu navedeni, pa roditelji niti ne mogu znati cime zapravo šminkaju dijete, a kako se može vidjeti preko Rapexa, s tržišta se povlaci cak i djecja šminka i boje za lice, deklarirane kao "netoksicne". Europski su inspektori nedavno tako zabranili prodaju seta "Party pack face colour" iz Hong Konga, deklariranog kao hipoalergijski i netoksicni, u kojem su, medutim, pronadene visoke koncentracije olova, arsena, kroma i antimona.

Izbjegavajte djecju šminku i boje za maškaranje, upozoravaju americki lijecnici. Ni jedna maska, kažu, nije vrijedna rizika, a šminka se, kažu, može izraditi i od drugih, alternativnih biljnih pripravaka.

"To su kemikalije, manje ili više opasne, pri cemu najopasniji u takvoj šminki može biti anilin", upozorava prim.dr. Željko Pavicic, zagrebacki dermatolog specijaliziran za djecu. Kako kaže, nanosi li se šminka s anilinom jednom godišnje na manje površine kože, rizik od trovanja nije velik, no zato postoji veca opasnost od alergijskih reakcija poput alergijskog ekcema, kontaktnog dermatitisa i slicno.

Opcenito, zakljucuje dr. Pavicic, racunica je jednostavna - cešce i obilnije nanošenje nosi i veci rizik. Anilin je toskicna supstanca koja se upotrebljava u proizvodnji boja, lakova i premaza za drvo, a u organizam može uci udisanjem para ili penetracijom kroz kožu. U dodiru s kožom, ostavlja žute mrlje, dok je na pokusima na životinjama ustanovljeno da, u vecim kolicinama, izaziva zlocudne tumore.


Podijeli: Facebook Twiter