Otrovao se oštrigama, ali bez računa nema tužbe

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Dok cijela zemlja bruji o obvezi izdavanja računa i uzimanja računa za uslugu, iskustvo našeg sugovornika (podaci poznati redakciji) pokazalo je da će biti potrebno dugo vremena da se taj sustav stabilizira i da se doskoči mnogim nedostacima. Naš je sugovornik, naime, početkom prosinca na pulskoj ribarnici kupio oštrige zbog koji je četiri iduća dana proveo u bolnici zbog jakog povraćanja i proljeva. No budući da nije imao račun, ne može dokazati ni inspekcijama, ni trgovcu koji mu ih je prodao da se otrovao tim školjkama. Požalio se stoga našoj redakciji, želeći upozoriti druge građane da traže račun ili se na neki način osiguraju od neugodnosti kakve je on prošao.

- Školjke sam kupio ujutro oko 10 sati, a već u 13 sati sam bio u vozilu Hitne pomoći, rekao je i dodao da osobno ne želi podizati tužbe, no želi ukazati zbog čega je važno imati račun.

- Štoviše, nakon što sam izašao iz bolnice otišao sam u ribarnicu i rekao tom trgovcu da mi je prodao otrovne školjke, a on mi je kazao da su ih oni također pojeli, no da su njima bile dobre, ispričao nam je. Zapitao se zbog čega na ribarnicama nema računa, a preko puta, primjerice, mesnice uredno izdaju račune.

Odgovor smo stoga potražili kod direktora Tržnice Renata Perca koji nas je izvijestio da od ove godine računi stižu i u ribarnicu, i to po uzoru na sve fiskalne blagajne koje su već "u pogonu" u ugostiteljstvu i trgovini.

- Najvjerojatnije već od travnja računi će biti obvezni i na ribarnici, rekao nam je kratko Perc.

Što je pošlo po zlu na pulskoj ribarnici, odnosno kako se moglo dogoditi da se kupcu prodaju otrovne školjke te što kupac može učiniti, upitali smo županijsku veterinarski inspektoricu Lovorku Tomičić. Ona nam je pojasnila da se riba, posebno školjkaši, bilo da se radi o izlovu ili uzgoju strogo kontroliraju, i to na biotoksine escherichia cooli jednom tjedno, odnosno jednom mjesečno. Istaknula je također da posebno školjkaši, prije nego li odlaze na tržnicu moraju biti zapakirani u vrećice i obvezno imati deklaraciju sa svim potrebnim podacima.

- Prije nego li takvi odlaze na tržnicu, školjkaši moraju biti dopremljeni u jedan od otpremnih centara i tek nakon toga odlaze na tržište, rekla nam je Tomičić, kazavši da u konkretnom slučaju najvjerojatnije nije ispoštovana neka od procedura. Potrošače je savjetovala da svakako prije kupnje od trgovca zatraže deklaraciju o proizvodu, posebno školjkašima, jer ondje se nalaze svi podaci koje trebaju znati, pa i oni o zdravstvenoj ispravnosti. (N. SOFTIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter