Otrov je došao iz kucne radinosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon nedavnog slucaja trovanja psa u Šišanu i neslužbenih informacija da lovci stavljaju otrov oko šišanskog groblja zbog divljih životinja te mogucnosti da njime budu otrovane i ostale životinje, potražili smo objašnjenje kod ližnjanskih lovaca.

- Ne postavljamo otrove nigdje jer je to zabranjeno prije 40 godina. Nema šanse da je itko od lovaca to napravio jer je kazna za odgovornu osobu deset, a za pravnu 20 tisuca kuna, tako da ne bih dopustio da itko to i pomisli napraviti, kaže Augusto Dobran, predsjednik ližnjanske lovacke udruge Bena.

Pas je, prema rijecima vlasnice Nataše Vujevic, odnosno veterinara koji ga je pregledao, uginuo najvjerojatnije od otrova koji je jak poput strihnina i nije u upotrebi dugi niz godina.

Otrov koji su nekad koristili lovci Dobran opisuje kao ampulu slicnu velikoj kaplji vode od tankog stakla koja se premazivala mašcu i kad bi ju životinja zagrizla, otrov bi izašao u plinovitom stanju. Ampule su postavljali ljudi koji su bili obuceni za to, a po naselju su bile obavijesti s tocnim lokacijama postavljenih otrova.

- Lovac sam 32 godine i ta ampula se više ne može nabaviti. Tako jakih otrova više nema u prodaji. Psa je vjerojatno otrovao netko kome je smetao, jer ima dosta pasa bez nadzora, i to otrovom iz kucne radinosti, kaže Dobran. Od Renata Peteha, direktora pulske Veterinarske stanice, saznajemo da je ovo zasad jedini slucaj trovanja u Šišanu.


Podijeli: Facebook Twiter